Zapomnij o panierce, teraz tak robi się karpia. Rodzina spadnie z krzeseł, gdy podasz go na Wigilię

Karpia podaje się na wiele różnych sposobów. Większość z nas spotkała się jednak z jego panierowaną i wysmażoną wersją. Ta metoda zaserwowania jest całkiem inna i z pewnością znajdzie swoje miejsce na wigilijnym stole. Każdy zapyta o przepis, bo nie tylko jest pyszna, a także świetnie się prezentuje.

Karp to ryba hodowlana, która króluje na wigilijnym stole. Pomimo specyficznego smaku, jak i zapachu ma swoich fanów, którzy z roku na rok próbują ją wykonać na nowe sposoby. Gdy bardziej zagłębimy się w jego metody przyrządzania, możemy się bardzo dziwić. Bowiem ryba ta występuje w wielu odsłonach. Można ją ugotować, usmażyć, zapiec, a także nafaszerować i zalać galaretą. To właśnie te dwa ostatnie sposoby chcemy połączyć w całość.

Zobacz wideo Łosoś duszony w pomidorach - szybki i pyszny przepis

Faszerowany karp w galarecie może być prawdziwym hitem tegorocznych świąt. To również idealna alternatywa dla wersji wysmażonej. By go zrobić nie trzeba wiele, jednak warto zaopatrzyć się w cierpliwość. Jest ona potrzeba w momencie obróbki, gdy nie wolno uszkodzić skóry. To właśnie ona będzie nam potrzebna, by włożyć do niej obfitą ilość aromatycznego nadzienia.

Przepis na karpia faszerowanego

Składniki na galaretę

  • 1 l bulionu,
  • 2 marchewki,
  • biała część pora,
  • pietruszka,
  • kawałek selera,
  • garść suszonych grzybów,
  • 20 g żelatyny w proszku,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na farsz

  • jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 100 g suszonych grzybów,
  • cebula,
  • masło,
  • sól,
  • pieprz.
  • Składniki dodatkowe
  • duży karp w całości.

Sposób przygotowania

  1. Jeśli zakupiony karp nie jest obrobiony, czas to zrobić. Jeśli jest, możesz pominąć ten krok. Rybę oczyść z łusek, obetnij płetwy i pozbądź się głowy wraz ze skrzelami. Usuń wnętrzności i przemyj korpus. Ostrożnie wytnij ości, a także mięso. Rób to ostrożnie, by nie naruszyć skóry.
  2. Do garnka wlej bulion. Dodaj do niego obrane marchewki, pietruszkę, seler i por. Wrzuć również suszone grzyby, wymieszaj. Do całości dodaj także wyjęte z karpia mięso. Gotuj do miękkości warzyw.
  3. Z bulionu wyłów mięso, grzyby i warzywa. Podziel je na mniejsze kawałki, a następnie przeciśnij przez maszynkę do mięsa. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim posiekaną cebulkę, dodaj ją do przygotowanego farszu. Dodaj również bułkę tartą i wbij jajko, wymieszaj.
  4. Tak przygotowanym farszem nafaszeruj pustą skórę. Do naczynia żaroodpornego wlej bulion, rybę włóż do rękawa do pieczenia, dolej tam odrobinę wywaru i szczelnie zamknij. Całość włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 20 minut.
  5. Po tym czasie wyjmij wszystko z urządzenia, rybę wyjmij z rękawa i umieść na półmisku. Udekoruj karpia warzywami i grzybami. Resztę bulionu wymieszaj żelatyną i zalej rybę. Wstaw ją do lodówki do stężenia. Przed podaniem możesz ją pokroić na kawałki. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.