-
Haps
-
Jak przygotować
- Zapomnij o panierce, teraz tak robi się karpia. Rodzina spadnie z krzeseł, gdy podasz go na Wigilię
Zapomnij o panierce, teraz tak robi się karpia. Rodzina spadnie z krzeseł, gdy podasz go na Wigilię
Karpia podaje się na wiele różnych sposobów. Większość z nas spotkała się jednak z jego panierowaną i wysmażoną wersją. Ta metoda zaserwowania jest całkiem inna i z pewnością znajdzie swoje miejsce na wigilijnym stole. Każdy zapyta o przepis, bo nie tylko jest pyszna, a także świetnie się prezentuje.
Karp to ryba hodowlana, która króluje na wigilijnym stole. Pomimo specyficznego smaku, jak i zapachu ma swoich fanów, którzy z roku na rok próbują ją wykonać na nowe sposoby. Gdy bardziej zagłębimy się w jego metody przyrządzania, możemy się bardzo dziwić. Bowiem ryba ta występuje w wielu odsłonach. Można ją ugotować, usmażyć, zapiec, a także nafaszerować i zalać galaretą. To właśnie te dwa ostatnie sposoby chcemy połączyć w całość.
Zobacz wideo Łosoś duszony w pomidorach - szybki i pyszny przepis
Faszerowany karp w galarecie może być prawdziwym hitem tegorocznych świąt. To również idealna alternatywa dla wersji wysmażonej. By go zrobić nie trzeba wiele, jednak warto zaopatrzyć się w cierpliwość. Jest ona potrzeba w momencie obróbki, gdy nie wolno uszkodzić skóry. To właśnie ona będzie nam potrzebna, by włożyć do niej obfitą ilość aromatycznego nadzienia.
Przepis na karpia faszerowanego
Składniki na galaretę
- 1 l bulionu,
- 2 marchewki,
- biała część pora,
- pietruszka,
- kawałek selera,
- garść suszonych grzybów,
- 20 g żelatyny w proszku,
- sól,
- pieprz.
Składniki na farsz
- jajko,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 100 g suszonych grzybów,
- cebula,
- masło,
- sól,
- pieprz.
- Składniki dodatkowe
- duży karp w całości.
Sposób przygotowania
- Jeśli zakupiony karp nie jest obrobiony, czas to zrobić. Jeśli jest, możesz pominąć ten krok. Rybę oczyść z łusek, obetnij płetwy i pozbądź się głowy wraz ze skrzelami. Usuń wnętrzności i przemyj korpus. Ostrożnie wytnij ości, a także mięso. Rób to ostrożnie, by nie naruszyć skóry.
- Do garnka wlej bulion. Dodaj do niego obrane marchewki, pietruszkę, seler i por. Wrzuć również suszone grzyby, wymieszaj. Do całości dodaj także wyjęte z karpia mięso. Gotuj do miękkości warzyw.
- Z bulionu wyłów mięso, grzyby i warzywa. Podziel je na mniejsze kawałki, a następnie przeciśnij przez maszynkę do mięsa. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim posiekaną cebulkę, dodaj ją do przygotowanego farszu. Dodaj również bułkę tartą i wbij jajko, wymieszaj.
- Tak przygotowanym farszem nafaszeruj pustą skórę. Do naczynia żaroodpornego wlej bulion, rybę włóż do rękawa do pieczenia, dolej tam odrobinę wywaru i szczelnie zamknij. Całość włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 20 minut.
- Po tym czasie wyjmij wszystko z urządzenia, rybę wyjmij z rękawa i umieść na półmisku. Udekoruj karpia warzywami i grzybami. Resztę bulionu wymieszaj żelatyną i zalej rybę. Wstaw ją do lodówki do stężenia. Przed podaniem możesz ją pokroić na kawałki. Smacznego!