Te piernik nie są twarde jak kamień. Za sprawą bazy pozostaną miękkie i smaczne przez wiele tygodni

Świąteczne szaleństwo dziś może sięgać zenitu. Ostatnie zakupy, nocne pieczenie i gotowanie, by tylko wyrobić się przed Wigilią. Każdy z nas zna ten scenariusz, który powtarza się co roku. Na ostatnią chwilę można sobie nawet przypomnieć o wypiekach, które chce się zrobić. Te pierniczki są ekspresowo i długo zachowują swoją świeżość.

Pierniki to jedna z najbardziej charakterystycznych ciastek, które towarzyszą świętom. Wycinane z różnorodnych foremek są największą atrakcją dla najmniejszych członków rodziny. Jedynym minusem tego wypieku jest na pewno to, że nie pozostają świeże na dłużej. W większości przypadków już po kilku dniach stają się tak twarde, że chociaż jeden gryz może połamać nam zęby. Jednak z tym przepisem ten kłopot zniknie raz na zawsze. Jaki jest sekret tej receptury? Odpowiednia baza, na którą składa się cukier zamieniony w karmel. To ten składnik sprawia, że pierniki będą dłużej miękkie i świeże.

Przepis na pierniczki

Składniki na ciasto

  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 170 g cukru,
  • 260 ml mleka,
  • 100 ml oleju,
  • 100 g miodu,
  • 3 łyżki przyprawy do piernika,
  • 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • jajko.

Składniki na lukier

  • sok z cytryny,
  • 2 łyżki wody,
  • 2 szklanki cukru pudru.

Sposób przygotowania

  1. Do małego rondelka wsyp cukier i podgrzej go na małym ogniu. Cały czas mieszaj do uzyskania płynnej konsystencji przypominającej karmel.
  2. Gdy cukier będzie gotowy i przybierze bursztynowy kolor ściągnij go z ognia. Następnie stopniowo dodawaj do niego mleko. Masa powinna lekko się spienić. Dokładnie mieszaj do połączenia składników.
  3. Mieszankę zdejmij z ognia i odstaw do lekkiego przestygnięcia. Następnie dodaj stopniowo miód, cały czas mieszając.
  4. Powstałą masę przelej przez sitko, aby pozbyć się sklejonego i nierozpuszczonego cukru.
  5. Dodaj do niej olej, przyprawę do piernika i wcześniej roztrzepane jajko. Wszystko wymieszaj do połączenia produktów.
  6. Mąkę przesiej do miski wraz z sodą. Kolejnym krokiem jest powolne wsypywanie suchych składników do mokrych. Pamiętaj, aby cały czas mieszać.
  7. Powstałe ciasto dokładnie ugnieć. Masa powinna być jednolita i pozbawiona grudek.
  8. Przygotowane ciasto podziel na dwie równe części i każdą z nich rozwałkuj na placek. Następnie za pomocą foremek wytnij kształty.
  9. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim ciastka. Piecz je przez około 10 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku.
  10. W czasie pieczenia przygotuj lukier. Wystarczy, że połączysz wszystkie składniki z sobą, a następnie umieścisz go na już chłodnych ciastkach. Tak przygotowane pozostaw do zastygnięcia, przechowuj w szczelnych pojemnikach.
Więcej o: