-
Haps
-
Jak przygotować
- Te piernik nie są twarde jak kamień. Za sprawą bazy pozostaną miękkie i smaczne przez wiele tygodni
Te piernik nie są twarde jak kamień. Za sprawą bazy pozostaną miękkie i smaczne przez wiele tygodni
Świąteczne szaleństwo dziś może sięgać zenitu. Ostatnie zakupy, nocne pieczenie i gotowanie, by tylko wyrobić się przed Wigilią. Każdy z nas zna ten scenariusz, który powtarza się co roku. Na ostatnią chwilę można sobie nawet przypomnieć o wypiekach, które chce się zrobić. Te pierniczki są ekspresowo i długo zachowują swoją świeżość.
Pierniki to jedna z najbardziej charakterystycznych ciastek, które towarzyszą świętom. Wycinane z różnorodnych foremek są największą atrakcją dla najmniejszych członków rodziny. Jedynym minusem tego wypieku jest na pewno to, że nie pozostają świeże na dłużej. W większości przypadków już po kilku dniach stają się tak twarde, że chociaż jeden gryz może połamać nam zęby. Jednak z tym przepisem ten kłopot zniknie raz na zawsze. Jaki jest sekret tej receptury? Odpowiednia baza, na którą składa się cukier zamieniony w karmel. To ten składnik sprawia, że pierniki będą dłużej miękkie i świeże.
Przepis na pierniczki
Składniki na ciasto
- 4 szklanki mąki pszennej,
- 170 g cukru,
- 260 ml mleka,
- 100 ml oleju,
- 100 g miodu,
- 3 łyżki przyprawy do piernika,
- 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- jajko.
Składniki na lukier
- sok z cytryny,
- 2 łyżki wody,
- 2 szklanki cukru pudru.
Sposób przygotowania
- Do małego rondelka wsyp cukier i podgrzej go na małym ogniu. Cały czas mieszaj do uzyskania płynnej konsystencji przypominającej karmel.
- Gdy cukier będzie gotowy i przybierze bursztynowy kolor ściągnij go z ognia. Następnie stopniowo dodawaj do niego mleko. Masa powinna lekko się spienić. Dokładnie mieszaj do połączenia składników.
- Mieszankę zdejmij z ognia i odstaw do lekkiego przestygnięcia. Następnie dodaj stopniowo miód, cały czas mieszając.
- Powstałą masę przelej przez sitko, aby pozbyć się sklejonego i nierozpuszczonego cukru.
- Dodaj do niej olej, przyprawę do piernika i wcześniej roztrzepane jajko. Wszystko wymieszaj do połączenia produktów.
- Mąkę przesiej do miski wraz z sodą. Kolejnym krokiem jest powolne wsypywanie suchych składników do mokrych. Pamiętaj, aby cały czas mieszać.
- Powstałe ciasto dokładnie ugnieć. Masa powinna być jednolita i pozbawiona grudek.
- Przygotowane ciasto podziel na dwie równe części i każdą z nich rozwałkuj na placek. Następnie za pomocą foremek wytnij kształty.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim ciastka. Piecz je przez około 10 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku.
- W czasie pieczenia przygotuj lukier. Wystarczy, że połączysz wszystkie składniki z sobą, a następnie umieścisz go na już chłodnych ciastkach. Tak przygotowane pozostaw do zastygnięcia, przechowuj w szczelnych pojemnikach.