-
Haps
-
Jak przygotować
- Nie ma prostszego sposobu na makowiec. 100 razy lepszy od klasyka i każdy sięga po kolejne porcje
Nie ma prostszego sposobu na makowiec. 100 razy lepszy od klasyka i każdy sięga po kolejne porcje
Święta to taki festiwal jedzenia, na którym można znaleźć wiele smakołyków. Do nich zalicza się makowiec, który zazwyczaj wykonywany jest w tradycyjny sposób. Jednak z nim jest dużo roboty i nie każdy ma na niego czas. Ta receptura rozwiązuje te problem, a to za sprawą ciasta.
Obok sernika, piernika i innych charakterystycznych wypieków zawsze znajduje się makowiec. Ciasto drożdżowe wypełnione jest po brzegi masą makową, w której można zasmakować różnych smaków. Jednak przyrządzenie klasycznej jego wersji jest bardzo wymagające i czasochłonne. Samo przyrządzenie ciasta zabiera nam wiele czasu, którego przed świętami mamy niewiele. By móc zjeść makowca, lecz aby nie stać przy nim wielu godzin wymyślono prostszą wersję. Wykorzystuje się w niej gotowe ciasto francuskie, które usprawnia pieczenie. Gotowe ciasto jest kruche i bardzo aromatyczne.
Przepis na makowiec z ciasta francuskiego
Składniki
- opakowanie ciasta francuskiego,
- 450 g maku,
- 150 g cukru,
- 2 łyżki miodu,
- 200 g orzechów włoskich,
- 100 g rodzynek,
- skórka z pomarańczy,
- łyżeczka aromatu migdałowego,
- jajko.
Składniki na lukier
- 150 g cukru pudru,
- sok z połówki cytryny.
Sposób przygotowania
- Jeśli nie masz za wiele czasu, możesz użyć gotowej masy makowej. Jeśli jednak wolisz ją zrobić samodzielnie, pamiętaj, by sparzyć dokładnie mak i zmielić go maszynką do mięsa. Następnie dodaj do niego aromat migdałowy, cukier, miód i posiekane orzechy. Przed dodaniem orzechów upewnij się, że nie mają one skórek - to one mogą nadawać gorzkawy posmak. Dokładnie wymieszaj.
- Gotowe ciasto francuskie rozłóż na blaszce i delikatnie rozwałkuj. Rozsmaruj na nim powstałą masę makową, jednak pozostaw wolny brzeg bez maku.
- Całość zawiń w roladę, górę delikatnie natnij, wysmaruj roztrzepanym jajkiem.
- Gotowe ciasto włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz około 20-25 minut. Powinno się ładnie zarumienić.
- W tym czasie przygotuj lukier. Do miski przesiej cukier puder i połącz go z sokiem. Energicznie wymieszaj do powstania gładkiej masy. Tak przygotowanym oblej schłodzony makowiec, obsyp górę skórką z pomarańczy i pozostaw wszystko do zastygnięcia.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl