Miód to nie tylko słodki dodatek do herbaty czy wypieków. W tym naturalnym produkcie kryje się bowiem mnóstwo witamin i składników mineralnych, które działają zbawiennie na nasze zdrowie i samopoczucie. Od zarania dziejów wykorzystuje się go w medycynie tradycyjnej. Dzięki dużej zawartości witamin A i C, a także witamin z grupy B oraz kwasu foliowego, biotyny, potasu i przeciwutleniaczy skutecznie wspiera odporność, działa antybakteryjnie i łagodząco np. na ból gardła. W połączeniu z innymi dodatkami tworzy istną bombę witaminową.
Miód pitny warto wzbogacić o pyłek pszczeli, pierzgę oraz imbir. Ten pierwszy działa jak naturalny antybiotyk, wykazuje także właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz antyanemiczne. Jest cennym źródłem soli mineralnych i witamin o działaniu antywirusowym. Pierzga z kolei dostarcza nam białka oraz enzymów egzogennych, których organizm człowieka nie potrafi sam wyprodukować.
Warto włączyć ją do diety ze względu na dużą zawartość minerałów takich jak: żelazo, krzem, magnez, selen, fosfor i miedź. Jeśli do miodu z pyłkiem i pierzgą dodamy jeszcze odrobinę suszonego imbiru, otrzymamy domowe remedium na przeziębienie. Imbir działa bowiem nie tylko przeciwgorączkowo i przeciwbólowo, lecz także wykrztuśnie. Z takim eliksirem jesteśmy wręcz skazani na szybki powrót do zdrowia!
Składniki:
Przygotuj spory słoik, umyj i wyparz go, a następnie dokładnie osusz. Pyłek oraz pierzgę zmiel w moździerzu, zblenduj lub drobno posiekaj nożem. Miód doprowadź do postaci płynnej, np. umieszczając go na chwilę w ciepłej kąpieli wodnej. Przelej go do szklanego pojemnika, dodaj sproszkowany imbir, pierzgę i pyłek pszczeli, a na koniec wszystko dokładnie wymieszaj. Słoik szczelnie zakręć i odstaw na kilka dni do zgęstnienia. Co jakiś czas możesz go wymieszać. Gotowy eliksir przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu, takim jak piwnica czy spiżarka.