Słodki eliksir na wzmocnienie odporności i regenerację po chorobie. Sekretem są trzy składniki

W parze z sezonem zimowy przybywa sezon na przeziębienia. Przed świętami warto nie tylko skupić się na przygotowaniach do uczty wigilijnej, ale i na swoim zdrowiu. Świetnym wspomagaczem dla odporności okaże się eliksir z miodu, imbiru, pierzgi i pyłku pszczelego. Jakie ma właściwości? Wyjaśniamy.

Miód to nie tylko słodki dodatek do herbaty czy wypieków. W tym naturalnym produkcie kryje się bowiem mnóstwo witamin i składników mineralnych, które działają zbawiennie na nasze zdrowie i samopoczucie. Od zarania dziejów wykorzystuje się go w medycynie tradycyjnej. Dzięki dużej zawartości witamin A i C, a także witamin z grupy B oraz kwasu foliowego, biotyny, potasu i przeciwutleniaczy skutecznie wspiera odporność, działa antybakteryjnie i łagodząco np. na ból gardła. W połączeniu z innymi dodatkami tworzy istną bombę witaminową.

Zobacz wideo Miód jest lepszy od cukru przetworzonego?

Słodkie remedium na wzmocnienie odporności. Stawia na nogi w trymiga

Miód pitny warto wzbogacić o pyłek pszczeli, pierzgę oraz imbir. Ten pierwszy działa jak naturalny antybiotyk, wykazuje także właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz antyanemiczne. Jest cennym źródłem soli mineralnych i witamin o działaniu antywirusowym. Pierzga z kolei dostarcza nam białka oraz enzymów egzogennych, których organizm człowieka nie potrafi sam wyprodukować.

Warto włączyć ją do diety ze względu na dużą zawartość minerałów takich jak: żelazo, krzem, magnez, selen, fosfor i miedź. Jeśli do miodu z pyłkiem i pierzgą dodamy jeszcze odrobinę suszonego imbiru, otrzymamy domowe remedium na przeziębienie. Imbir działa bowiem nie tylko przeciwgorączkowo i przeciwbólowo, lecz także wykrztuśnie. Z takim eliksirem jesteśmy wręcz skazani na szybki powrót do zdrowia!

Składniki:

  • 250 ml miodu,
  • 60 g pyłku pszczelego,
  • 60 g pierzgi,
  • 2 łyżeczki suszonego imbiru.

Miód pszczeli z pierzgą, pyłkiem i imbirem. Sposób przygotowania

Przygotuj spory słoik, umyj i wyparz go, a następnie dokładnie osusz. Pyłek oraz pierzgę zmiel w moździerzu, zblenduj lub drobno posiekaj nożem. Miód doprowadź do postaci płynnej, np. umieszczając go na chwilę w ciepłej kąpieli wodnej. Przelej go do szklanego pojemnika, dodaj sproszkowany imbir, pierzgę i pyłek pszczeli, a na koniec wszystko dokładnie wymieszaj. Słoik szczelnie zakręć i odstaw na kilka dni do zgęstnienia. Co jakiś czas możesz go wymieszać. Gotowy eliksir przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu, takim jak piwnica czy spiżarka. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.