Rodzina zjadła sernik w jeden dzień? Nawet bez sera można zrobić ten wypiek. Jest pyszny

Sernik to jeden z tych wypieków, który znany jest każdemu. W Polsce wykonujemy go przy każdej możliwej okazji, lecz poza granicami naszego kraju jest równie znany. Gdy mamy więc na niego ochotę, lecz nie mamy w lodówce sera to nic straconego. Nawet bez niego da się go zrobić.

Sernik jest na tyle kultowym deserem, że jego brak w kawiarniach lub w święta można naprawdę odczuć. Klasyczny wypiek zrobiony jest na bazie twarogu i to właśnie on sprawia, że ciasto jest odpowiednio ciężkie i aksamitne. Okazuje się jednak, że można zrobić je inaczej, a ser, który jest składnikiem podstawowym i bardzo oczywistym nie będzie potrzebny. Dzięki tej metodzie można zrobić ciasto, gdy lodówka świeci pustkami. W jaki więc sposób ciasto będzie miało nie tylko dobry smak, a także podobny wygląd? Wszystko za sprawą jogurtu naturalnego, który jest dobrym zastępstwem dla tego składnika. Dzięki temu wypiek jest o wiele lżejszy i jeszcze bardziej delikatny. 

Przepis na sernik bez sera

Składniki

  • 5 jajek,
  • 2 szklanki cukru pudru,
  • 800 ml jogurtu naturalnego,
  • pół szklanki oleju roślinnego,
  • 2 opakowanie budyniu waniliowego,
  • łyżeczka cukru waniliowego.

Sposób przygotowania

  1. Żółtka oddziel od białek. Te pierwsze wlej do większej miski i wsyp szklankę cukru. Całość dokładnie zmiksuj do połączenia składników.
  2. Stopniowo wlewaj jogurt naturalny i olej. Następnie wsyp cukier waniliowy i budyń. Na średnich obrotach miksera wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
  3. Białka ubij na sztywną pianę wraz z drugą szklanką cukru. Dwie powstałe mieszanki połącz z sobą i delikatnie wymieszaj szpatułką.
  4. Blachę wysmaruj masłem i posyp niewielką ilością mąki lub bułki tartej. Ewentualnie możesz wyłożyć formę papierem do pieczenia.
  5. Ciasto przelej do przygotowanej formy i piecz w rozgrzanym do 160°C piekarniku przez około 1,5 godziny.
  6. Po wypieczeniu otwórz drzwiczki piekarnika i pozwól wypiekowi ostygnąć. Zimne ciasto posyp cukrem pudrem lub oblej rozpuszczoną czekoladą.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: