Wrzuć świąteczne wędliny i mięso do garnka i zrób pyszny obiad. Na samą myśl cieknie ślinka

Gdy święta się już kończą, obawiamy się, że wszystko, co przygotowywaliśmy tak długo, od razu się zmarnuje. Na szczęście możemy zrobić dania, do których wrzucimy część tych smakołyków. Ta zupa jest tego świetnym przykładem. Warto zrobić ją od razu po świętach.

Forszmak to najlepsze danie poświąteczne. Wrzuca się do niego wszystko, co zostaje z dużych uroczystości i w ten sposób nic się nie marnuje. Możemy do niego dodać wszystkie mięsa, kiełbasy i wędliny, które nie zostały wcześniej zjedzone.

Zobacz wideo Zupa z batata i marchewki Jest rozgrzewająca, gęsta i pyszna!

Najpopularniejsza wersja tego dania uwzględnia dodanie do niego kiszonych ogórków i koncentratu pomidorowego. Jednak wiele osób decyduje się również na wkrojenie warzyw, które także zostały do wykorzystania. Nasza wersja jest to klasyczna odsłona tej potrawy. Głęboki smak zawdzięcza dobrze dobranym przyprawom.

Przepis na poświąteczny forszmak

Składniki:

  • pozostałe ze świąt wędliny,
  • kiełbasa,
  • mięso,
  • bulion drobiowy,
  • 5 kiszonych ogórków,
  • cebula,
  • 5 listków laurowych,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • łyżka mąki,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie mięsa i kiełbasę pokrój w większą kostkę. Delikatnie podsmaż je na rozgrzanym oleju.
  2. Następnie wszystko przełóż do garnka. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na tłuszczu. Również przełóż do naczynia.
  3. Całość zalej bulionem drobiowym, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Dopraw ostrą i słodką papryką oraz majerankiem. Gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut.
  4. Ogórki kiszone pokrój w większą kostkę, dodaj do garnka wraz z koncentratem pomidorowym. Zamieszaj i gotuj przez następne 15 minut.
  5. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i dodaj mąkę. Cały czas mieszając, przygotuj zasmażkę do zagęszczenia zupy.
  6. Po uzyskaniu jednolitej masy powoli wlewaj ją do garnka, cały czas mieszaj. Gotuj przez kilka minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Udekoruj świeżymi ziołami.
Więcej o: