Szpinak wcale nie musi być smutnym wspomnieniem z dzieciństwa. W zakręconej formie skusi każdego

Szpinak to dla wielu kulinarne przekleństwo czy koszmar rodem z dzieciństwa. Na szczęście z naszym przepisem przemycisz zielone listki do diety w smaczny, zdrowy i niebywale zakręcony sposób. Wystarczy kilka składników, by przygotować najlepszą pod słońcem i hojnie nadzianą roladę.

Zamiast wymieniać minusy dotyczące szpinaku, znacznie lepiej jest odnaleźć przepis, w którym to zielone warzywo w końcu nam zasmakuje. Zielone listki obłędnie wypadną w pierogach, naleśnikach czy podane z makaronem. Prawdziwy majstersztyk kryje się jednak w zakręconej roladzie. 

Zobacz wideo Łosoś w sosie śmietanowym z pomidorkami i szpinakiem

Koniec z mdłym szpinakiem. Zawiń go w roladę, a każdy poprosi o dokładkę 

Ze szpinakiem bywa różnie, a jedni go kochają, z kolei inni nienawidzą. Niechęć często bierze się z kulinarnych koszmarów rodem z dzieciństwa - na szczęście można odczarować smak warzywa, przygotowując go poprawnie i w oryginalny sposób. Zapomnij więc o zielone brei lub rozgotowanej papce i postaw na znakomitą roladę ze szpinakiem w roli głównej.

Rolada szpinakowa to w wielu domach hit każdej imprezy i obowiązkowa przystawka podczas świąt i rodzinnych spotkań. Wiele osób niestety nie zna tej znakomitej receptury, która nie tylko obłędnie prezentuje się na stole, ale i wybitnie smakuje. Poniżej zdradzamy arcy prosty przepis, który jest gotowy w mgnieniu oka, a zawsze robi kolosalne wrażenie. 

Szpinak da się lubić. Zrób zakręconą roladę, a każdy poprosi o dokładkę

Składniki:

  • 450 g mrożonego szpinaku,
  • 2 łyżki mąki, 
  • 4 jajka,
  • 300 g łososia wędzonego w plastrach, 
  • 300 g serka kremowego,
  • sól,
  • pieprz, 
  • ząbek czosnku. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na początek szpinak. Warzywo należy rozmrozić na sitku o drobnych oczkach, odcisnąć z wody i przełożyć do wysokiego naczynia. 
  2. Do zielonych listków dodaj ząbek czosnku, przyprawy i żółtka. Wszystko miksuj na jednolitą masę. Teraz ubij na sztywno białka. Dodaj do szpinaku i delikatnie wszystko zamieszaj szpatułką. 
  3. Tak powstałą masę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch wyrównaj i piecz w 200 stopniach przez 10 minut. 
  4. Po tym czasie przełóż placek szpinakowy na blat. Nałóż na niego serek, wierzch nabiału dopraw. Na koniec płaty łososia i naszą roladę można już zawijać. Całość najlepiej jeszcze zawinąć w folię - to pomoże nadać idealnego kształtu i ciasno zrolować składniki. 
  5. Roladę włóż na kilka godzin do lodówki, po tym czasie pokrój i serwuj na estetycznym talerzu. 
Więcej o: