Zamiast wymieniać minusy dotyczące szpinaku, znacznie lepiej jest odnaleźć przepis, w którym to zielone warzywo w końcu nam zasmakuje. Zielone listki obłędnie wypadną w pierogach, naleśnikach czy podane z makaronem. Prawdziwy majstersztyk kryje się jednak w zakręconej roladzie.
Zobacz wideo Łosoś w sosie śmietanowym z pomidorkami i szpinakiem
Koniec z mdłym szpinakiem. Zawiń go w roladę, a każdy poprosi o dokładkę
Ze szpinakiem bywa różnie, a jedni go kochają, z kolei inni nienawidzą. Niechęć często bierze się z kulinarnych koszmarów rodem z dzieciństwa - na szczęście można odczarować smak warzywa, przygotowując go poprawnie i w oryginalny sposób. Zapomnij więc o zielone brei lub rozgotowanej papce i postaw na znakomitą roladę ze szpinakiem w roli głównej.
Rolada szpinakowa to w wielu domach hit każdej imprezy i obowiązkowa przystawka podczas świąt i rodzinnych spotkań. Wiele osób niestety nie zna tej znakomitej receptury, która nie tylko obłędnie prezentuje się na stole, ale i wybitnie smakuje. Poniżej zdradzamy arcy prosty przepis, który jest gotowy w mgnieniu oka, a zawsze robi kolosalne wrażenie.
Szpinak da się lubić. Zrób zakręconą roladę, a każdy poprosi o dokładkę
Składniki:
- 450 g mrożonego szpinaku,
- 2 łyżki mąki,
- 4 jajka,
- 300 g łososia wędzonego w plastrach,
- 300 g serka kremowego,
- sól,
- pieprz,
- ząbek czosnku.
Sposób przygotowania:
- Na początek szpinak. Warzywo należy rozmrozić na sitku o drobnych oczkach, odcisnąć z wody i przełożyć do wysokiego naczynia.
- Do zielonych listków dodaj ząbek czosnku, przyprawy i żółtka. Wszystko miksuj na jednolitą masę. Teraz ubij na sztywno białka. Dodaj do szpinaku i delikatnie wszystko zamieszaj szpatułką.
- Tak powstałą masę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch wyrównaj i piecz w 200 stopniach przez 10 minut.
- Po tym czasie przełóż placek szpinakowy na blat. Nałóż na niego serek, wierzch nabiału dopraw. Na koniec płaty łososia i naszą roladę można już zawijać. Całość najlepiej jeszcze zawinąć w folię - to pomoże nadać idealnego kształtu i ciasno zrolować składniki.
- Roladę włóż na kilka godzin do lodówki, po tym czasie pokrój i serwuj na estetycznym talerzu.