Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Święta, święta i... już mamy chyba przesyt barszczów, pierogów i smażonych ryb. Jednak coś jeść trzeba i dziś zdradzimy wam przepis na zupę idealną po świątecznym ucztowaniu. Ktoś pamięta jeszcze ryżankę? Jeśli nie, czas powrócić do smaków dzieciństwa i przygotować najlepszą zupę na rosole. Gotuje się ją chwilę (o ile macie oczywiście rosół lub esencjonalny bulion). Wystarczy jedynie zasypać ryżem, dodać kilka składników i mamy pyszny, lekki obiad dla całej rodziny.
Ryżanka - lekka zupa gotowa w kilka chwil
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- ok. 1,5 - 2 litry czystego rosołu
- 2 marchewki
- 1 mała pietruszka
- 1 cebula
- łyżka masła lub oleju
- posiekana natka lub koperek
- sól, pieprz do smaku
- opcjonalnie śmietana do zabielenia
Sposób wykonania:
- Warzywa obierz i pokrój. Marchewkę i pietruszkę pokrój w talarki (możesz także zetrzeć na tarce). Cebulę posiekaj w kostkę. Ryż wsyp do miski z zimną wodą, przemieszaj go dłońmi i odcedź na sitku, wówczas zupa będzie bardziej klarowna.
- Przygotuj garnek z grubym dnem i rozgrzej w nim masło. Następnie dodaj cebulę, a kiedy się zeszkli, dołóż marchewkę i pietruszkę. Podsmażaj całość na średniej mocy palnika przez ok. 5 minut.
- Do podsmażonych warzyw dodaj ryż, zmniejsz moc palnika i podsmażaj, aż zacznie robić się szklisty. Następnie zalej całość rosołem i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
- Kilka minut przed końcem gotowania dodaj posiekany koperek lub natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem, następnie możesz dodać dwie łyżki zahartowanej śmietany.
Do ryżanki możesz także użyć warzyw, które gotowały się w rosole. Wówczas nie musisz ich podsmażać, pamiętaj jednak, by wówczas nieco intensywniej doprawić zupę przyprawami. Do ryżanki bardzo pasuje curry.