Lekka zupa idealna na poświąteczne przejedzenie. Jest przepyszna i zrobisz ją w kilka chwil

Jeśli po świętach masz lekki przesyt ciężkich (acz pysznych) potraw i chcesz w końcu zjeść coś lekkiego, ale wciąż smacznego, ten przepis jest w sam raz dla ciebie. Ta zupa nie tylko smakuje wyśmienicie, jest szybka i łatwa w wykonaniu, to jeszcze przeniesie cię smakiem do czasów dzieciństwa. Wystarczy odrobina rosołu i ryż.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Święta, święta i... już mamy chyba przesyt barszczów, pierogów i smażonych ryb. Jednak coś jeść trzeba i dziś zdradzimy wam przepis na zupę idealną po świątecznym ucztowaniu. Ktoś pamięta jeszcze ryżankę? Jeśli nie, czas powrócić do smaków dzieciństwa i przygotować najlepszą zupę na rosole. Gotuje się ją chwilę (o ile macie oczywiście rosół lub esencjonalny bulion). Wystarczy jedynie zasypać ryżem, dodać kilka składników i mamy pyszny, lekki obiad dla całej rodziny. 

Zobacz wideo

Ryżanka - lekka zupa gotowa w kilka chwil

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • ok. 1,5 - 2 litry czystego rosołu
  • 2 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • 1 cebula
  • łyżka masła lub oleju
  • posiekana natka lub koperek
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie śmietana do zabielenia

Sposób wykonania:

  1. Warzywa obierz i pokrój. Marchewkę i pietruszkę pokrój w talarki (możesz także zetrzeć na tarce). Cebulę posiekaj w kostkę. Ryż wsyp do miski z zimną wodą, przemieszaj go dłońmi i odcedź na sitku, wówczas zupa będzie bardziej klarowna.
  2. Przygotuj garnek z grubym dnem i rozgrzej w nim masło. Następnie dodaj cebulę, a kiedy się zeszkli, dołóż marchewkę i pietruszkę. Podsmażaj całość na średniej mocy palnika przez ok. 5 minut.
  3. Do podsmażonych warzyw dodaj ryż, zmniejsz moc palnika i podsmażaj, aż zacznie robić się szklisty. Następnie zalej całość rosołem i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
  4. Kilka minut przed końcem gotowania dodaj posiekany koperek lub natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem, następnie możesz dodać dwie łyżki zahartowanej śmietany.

Do ryżanki możesz także użyć warzyw, które gotowały się w rosole. Wówczas nie musisz ich podsmażać, pamiętaj jednak, by wówczas nieco intensywniej doprawić zupę przyprawami. Do ryżanki bardzo pasuje curry.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.