Koniec z makowcami i piernikami. Poznaj aromatyczne ciasto pomarańczowe rodem ze słonecznej Grecji

Są takie smaki, których się nie zapomina, a już po pierwszym kęsie kradną one nasze serce na dobre. Właśnie takie jest greckie ciasto portokalopita, które łączy solidną porcję pomarańczy z gęstym jogurtem i delikatnym filo. Taki duet jest nie tylko arcy prosty, ale i niebywale smaczny - spróbuj, a nie pożałujesz!

Koniec z tradycyjnymi wypiekami. Postaw wśród słodkości coś niebywale smacznego i nieco bardziej oryginalnego niż szarlotka lub piaskowa babka. Przepis rodem ze słonecznej Grecji sprawdzi się tu bezbłędnie - a wszystko to za sprawą ciasta filo, które stworzy duet idealny z pomarańczami. 

Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju

Grecja na talerzu, czyli obłędne ciasto pomarańczowe - portokalopita

Grudniowe wypieki to przede wszystkim klasyki znane jeszcze z babcinych przepiśników. Mowa tu o rozmaitych sernikach, makowcu, pierniku czy kruchych specjałach, których nie może zabraknąć na stole podczas świąt. Okazuje się, że do zimowej kawki równie dobrze może smakować przepis rodem z Grecji, który łączy w sobie doskonałe pomarańcze i delikatne ciasto filo

Portokalopita to nazwa greckiego ciasta o którym dzisiaj mowa. Wypiek nie tylko obłędnie wygląda, ale i łączy kilka wyjątkowych składników, które razem dają prawdziwą ucztę dla podniebienia. Sekretem naszej słodyczy są dorodne, soczyste pomarańcze, a także delikatne ciasto filo. To jednak nie koniec zwrotów akcji - nie może zabraknąć także słodkiego syropu, w którym wszystko dosłownie pływa!

Przepis na greckie ciasto pomarańczowe. Portokalopita zrobiona raz skradnie serce każdego

Składniki na ciasto: 

  • 250 g ciasta filo,
  • 250 g jogurtu greckiego,
  • 2 jajka,
  • 100 g cukru,
  • łyżeczka pasty waniliowej lub opakowanie cukru waniliowego,
  • skórka otarta z pomarańczy,
  • 100 ml oleju rzepakowego,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. 

Syrop:

  • 100 g cukru,
  • laska cynamonu,
  • sok z pomarańczy,
  • 3/4 szklanki wody.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od ciasta. W dużej misce rozmąć jajka, dodaj jogurt, cukier, pastę waniliową. Wszystko wymieszaj, aż składniki ładnie się połączą.
  2. Następnie do powstałego ciasta wlewaj powoli olej, cały czas mieszając. Na koniec dodaj otartą skórkę z  pomarańczy i wsyp proszek do pieczenia. 
  3. Wszystko ponownie wymieszaj.
  4. Do przygotowanej masy dodaj teraz porwane na drobne kawałki ciasto filo. Wszystko ponownie wymieszaj, tak by filo ładnie się zamoczyło. 
  5. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia i przełóż przygotowaną masę.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około godzinę. Wierzch powinien być ładnie zarumieniony. 
  7. Teraz pora na syrop pomarańczowy. Do rondelka przesyp cukier, wlej niecałą szklankę wody, sok z jednej pomarańczy oraz wrzuć laskę cynamonu.
  8. Wszystkie składniki doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez pięć minut. Na koniec zdejmij naczynie z ognia i odstaw do ostygnięcia.
  9. Nasze ciasto pomarańczowe wyciągnij z piekarnika i zalej syropem. Taki duet odstaw na minimum godzinę - wówczas cały płyn powinien wsiąknąć w ciasto. 
  10. Tak przygotowane ciasto można serwować. 
Więcej o: