Koniec z tradycyjnymi wypiekami. Postaw wśród słodkości coś niebywale smacznego i nieco bardziej oryginalnego niż szarlotka lub piaskowa babka. Przepis rodem ze słonecznej Grecji sprawdzi się tu bezbłędnie - a wszystko to za sprawą ciasta filo, które stworzy duet idealny z pomarańczami.
Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju
Grecja na talerzu, czyli obłędne ciasto pomarańczowe - portokalopita
Grudniowe wypieki to przede wszystkim klasyki znane jeszcze z babcinych przepiśników. Mowa tu o rozmaitych sernikach, makowcu, pierniku czy kruchych specjałach, których nie może zabraknąć na stole podczas świąt. Okazuje się, że do zimowej kawki równie dobrze może smakować przepis rodem z Grecji, który łączy w sobie doskonałe pomarańcze i delikatne ciasto filo.
Portokalopita to nazwa greckiego ciasta o którym dzisiaj mowa. Wypiek nie tylko obłędnie wygląda, ale i łączy kilka wyjątkowych składników, które razem dają prawdziwą ucztę dla podniebienia. Sekretem naszej słodyczy są dorodne, soczyste pomarańcze, a także delikatne ciasto filo. To jednak nie koniec zwrotów akcji - nie może zabraknąć także słodkiego syropu, w którym wszystko dosłownie pływa!
Przepis na greckie ciasto pomarańczowe. Portokalopita zrobiona raz skradnie serce każdego
Składniki na ciasto:
- 250 g ciasta filo,
- 250 g jogurtu greckiego,
- 2 jajka,
- 100 g cukru,
- łyżeczka pasty waniliowej lub opakowanie cukru waniliowego,
- skórka otarta z pomarańczy,
- 100 ml oleju rzepakowego,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Syrop:
- 100 g cukru,
- laska cynamonu,
- sok z pomarańczy,
- 3/4 szklanki wody.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od ciasta. W dużej misce rozmąć jajka, dodaj jogurt, cukier, pastę waniliową. Wszystko wymieszaj, aż składniki ładnie się połączą.
- Następnie do powstałego ciasta wlewaj powoli olej, cały czas mieszając. Na koniec dodaj otartą skórkę z pomarańczy i wsyp proszek do pieczenia.
- Wszystko ponownie wymieszaj.
- Do przygotowanej masy dodaj teraz porwane na drobne kawałki ciasto filo. Wszystko ponownie wymieszaj, tak by filo ładnie się zamoczyło.
- Dno formy wyłóż papierem do pieczenia i przełóż przygotowaną masę.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około godzinę. Wierzch powinien być ładnie zarumieniony.
- Teraz pora na syrop pomarańczowy. Do rondelka przesyp cukier, wlej niecałą szklankę wody, sok z jednej pomarańczy oraz wrzuć laskę cynamonu.
- Wszystkie składniki doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez pięć minut. Na koniec zdejmij naczynie z ognia i odstaw do ostygnięcia.
- Nasze ciasto pomarańczowe wyciągnij z piekarnika i zalej syropem. Taki duet odstaw na minimum godzinę - wówczas cały płyn powinien wsiąknąć w ciasto.
- Tak przygotowane ciasto można serwować.