Już zawsze będziesz piec udka kurczaka w ten sposób. Połóż je na tej pierzynce, a wyjdą obłędne

Pieczone udka kurczaka to jeden z najprostszych obiadów, jakie możemy zrobić w domu. Warto jednak trochę poeksperymentować, by podkręcić smak i wygląd dania. Moja teściowa zawsze układa udka kurczaka na wyjątkowej pierzynce, dzięki czemu są jeszcze lepsze.

Aby udka z kurczaka były pyszne, muszą być jednocześnie chrupiące i soczyste. Dla wielu to nie lada sztuka, jednak z odpowiednim przepisem przygotowanie ich w ten sposób jest bardzo proste. Koniecznie spróbuj udek kurczaka pieczonych na pierzynce z kapusty. Zanim się obejrzysz, zyskasz pyszny obiad bez dużego wysiłku. 

Zobacz wideo Chrupiące placuszki warzywno-drobiowe

Pieczone udka z kurczaka na pierzynce. Na obiedzie u teściowej każdy prosi o dokładkę 

Pieczone udka to jedno z najprostszych dań, które możemy przygotować samodzielnie. Wystarczy dokładnie umyć i oczyścić udka, a następnie natrzeć je przyprawami. Kolejny krok to odrobina oliwy bądź oleju i ułożenie ich w blasze. Moja teściowa stosuje jednak jeszcze jeden trik, dzięki któremu kurczak jest jeszcze smaczniejszy. Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Obiad, który robi się sam. Wkładasz udka kurczaka na kapuście kiszonej do piekarnika i zajadasz się już za godzinę 

Składniki: 

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 6-7 udek z kurczaka, 
  • ulubione przyprawy: mieszanka przypraw do kurczaka, papryka słodka, curry, szczypta majeranku, 
  • 200 ml wody lub bulionu, 
  • olej. 

Sposób przygotowania: 

  • Udka kurczaka nacieramy przyprawami połączonymi z 2-3 łyżkami oleju. Odstawiamy do lodówki na całą noc, by nabrały smaku. 
  • Kapustę kiszoną płuczemy, a następnie odciskamy i szatkujemy. 
  • Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oleju i wykładamy kapustę kiszoną. Na kapuście wykładamy udka kurczaka.  
  • Pieczemy udka w 180 stopniach Celsjusza przez godzinę. Podajemy z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.