Czy można zamrozić śledzie po świętach? Oczywiście, że tak, ale pod jednym warunkiem

Zostało ci po świętach trochę śledzi? Niby możesz je na siłę wepchnąć do ociężałego żołądka, ale jeśli jednak masz lekki przesyt, chcesz zostawić je sobie na później, kiedy najdzie cię ochota? Najlepszym sposobem wydaje się ich zamrożenie, prawda? Prawda, ale nie do końca i nie zawsze. Odpowiemy na pytanie, czy można mrozić śledzie i jak to zrobić, żeby się nie rozczarować i nie zatruć.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

"No to jeszcze po śledziku!". I na samo wspomnienie tych słów wypowiedzianych przez mamę/stryjka/babcię/teściową/sąsiada/sklepową, masz już dość? A jeśli Ty jesteś jedną z tych osób i zostało ci sporo śledzi po świętach? Nasuwa się pytanie: co z nimi zrobić? Czy można mrozić śledzie? Już spieszymy z odpowiedzią - oczywiście, że można mrozić śledzie. Ale nie zawsze i nie wszystkie. 

Zobacz wideo

Czy można mrozić śledzie po świętach? Jeden błąd i klapa

Zacznijmy od tego, że śledź, a śledź to nie jedno i to samo. O co chodzi? Nie o gatunek ryby, a o jej sposób przygotowania. Śledzie w święta (i nie tylko) królują na polskich stołach i przepisów na nie jest bez liku. Śledzie po staropolsku, po kaszubsku, pyszne śledzie proboszcza lub śledzie gajowego i najróżniejsze śledzie w sosach, w śmietanie i musztardzie. Można wymieniać bez końca. I właśnie od tego trzeba zacząć - nie wszystkie śledzie da się zamrozić. To znaczy, da się - wszak zamrażalnik przyjmie wszystko. Jednak pamiętajmy, że z różnym skutkiem.

Problem z mrożeniem śledzi pojawia się wówczas, gdy mrozimy śledzie w sosach, zwłaszcza w tych z dodatkiem nabiału. Śledzie w śmietanie, majonezie i musztardzie są pyszne, wiadomo, ale po rozmrożeniu najpewniej zamienią się w niejadalną i niesmaczną breję, zwłaszcza wtedy, gdy wśród dodatków są grzyby, ogórki, cebula i pomidory. 

Nienajlepszą opcją jest także mrożenie śledzi w occie i oleju. Te substancje samoistnie konserwują żywność, dlatego właśnie śledzie w oleju lub occie z dodatkami "postoją" dłużej, niż śledzie w sosach. Jednak jeśli chodzi o mrożenie, możesz spokojnie zamrozić konkretny rodzaj śledzi. 

Te śledzie możesz mrozić bez obaw

Oczywiście chodzi o śledzie "czyste". Mówię tutaj o solonych płatach śledziowych a la matias oraz o prawdziwych matiasach, które także często kupujemy właśnie mrożone. Wówczas wystarczy filety śledziowe wyjąć z solanki i delikatnie osuszyć. Następnie włożyć do szczelnego pojemnika i włożyć do zamrażalnika. Solone płaty śledziowe mogą być mrożone nawet do 10 miesięcy, z kolei matiasy do pół roku. Podobnie rzecz się ma z filetami z oleju - je także trzeba oczyścić i szczelnie zapakować. Będą dobre nawet do pół roku po zamrożeniu. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.