Więcej porad dotyczących przechowywania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Czy można mrozić sałatkę jarzynową - wiemy. Co zrobić z nadmiarem ryby po grecku, także wiemy. Czy karp się nadaje do zamrożenia, także już wspominaliśmy. Co jednak zrobić z nadmiarem ryb w zalewie octowej? Odpowiedź brzmi: daj im czas i nie poganiaj - same sobie świetnie poradzą. Pod jednym warunkiem.
Musimy wiedzieć, że ryby w occie mają rzeszę zwolenników, jak również sceptyków i o gustach i smakach się nie dyskutuje. Jednak jeśli zostało ci po świętach trochę śledzi lub karpi w occie, spokojnie, nie musisz ich wyrzucać lub głowić się, czy da się je z dobrym skutkiem zamrozić.
Ocet jest substancją konserwującą i im więcej octu było w zalewie, tym dłużej ryby będą nadawały się do jedzenia. Jednak przecież istnieje coś takiego jak wekowanie. Wystarczy, że rybę (najlepiej jak najświeższą) zagotujesz w słoiku i będziesz przechowywać w lodówce. Zapasteryzowana ryba w occie może spokojnie wytrzymać w lodówce kilka miesięcy.
Ryby w occie (ale nie tylko - także skrzydełka i schabowe) mogą spokojnie wytrzymać w chłodnym i suchym miejscy nawet do trzech lub czterech tygodni. Trzeba jednak uważnie patrzeć na zalewę - jeśli na wierzchu zbiera się osad o nietypowym, żółtym lub oliwkowym zabarwieniu, lepiej nie ryzykować i odpuścić sobie jedzenie.