Więcej przepisów na przekąski na sylwestra znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Pierogi kojarzą nam się raczej z daniami obiadowymi lub świętami. Jednak okazuje się, że pierogi to także fantastyczna przekąska na imprezę. Jednak nie mówię teraz o takich tradycyjnych pierogach z ciasta z wody, mąki o masła. Te pierogi są inne, a pyszne tak, że zakochasz się w nich od razu. Jak w takim razie zrobić pierogi pączkowe? To łatwiejsze, niż się wydaje.
Pierożki pączkowe na imprezę. Tak pysznych nie jedliście
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej z lekkim czubkiem (używam mąki typu 500)
- ok. 25 g świeżych drożdży
- niepełna szklanka ciepłego mleka
- 1 większe jajko
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli (płaska)
- olej do głębokiego smażenia
- ulubiony farsz: kapusta z grzybami, mięso z rosołu, mięso mielone z cebulką - co tylko lubisz
Sposób wykonania:
- Zawsze polecam, by wykonywanie jakichkolwiek pierogów zaczynać od przygotowania farszu. Jeśli używasz farszu z kapusty i pieczarek, najpierw podsmaż grzyby z odrobiną cebulki, a kapustę drobno posiekaj. Możesz ją także ugotować. Jeśli jednak chcesz zrobić pierożki z farszem z mięsa z rosołu, przepuść je przez maszynkę do mięsa i dopraw do smaku. Mięso mielone z kolei należy podsmażyć i odpowiednio doprawić.
- Kiedy masz już gotowy farsz, zajmij się ciastem na pierogi smażone. Najpierw oczywiście rozczyn - do miseczki wkrusz drożdże i rozetrzyj je z cukrem. Następnie dodaj mleko i łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw ciepłe miejsce, by rozczyn się spienił.
- Do miski przesiej resztę mąki i wymieszaj z solą. Następnie dodaj rozczyn oraz roztrzepane jajko i zagnieć ciasto. Powinno być gładkie i gęstsze, niż na drożdżówki.
- Na blat lub stolnicę nasyp odrobinę mąki i wyłóż ciasto. Chwilę wyrabiaj i rozwałkuj na dość cienki placek. Następnie postępuj, jak z tradycyjnymi pierogami. Za pomocą szklanki wycinaj krążki. Następnie na środek połóż porcję wybranego farszu i szczelnie zalep, by farsz nie wypłynął.
- W szerokim rondlu lub garnku rozgrzej olej do głębokiego smażenia i kiedy będzie gorący, wrzucaj do niego pierożki. Powinny smażyć się jak pączki - pod wpływem temperatury powinny samoistnie się obracać. Jeśli jednak są za ciężkie lub nie mają miejsca, należy je przewracać na drugą stronę. Pierożki będą gotowe, kiedy apetycznie się zezłocą.
Takie pierożki idealnie smakują razem z barszczykiem lub esencjonalnym rosołem. Mogą stanowić także samoistne danie, a podawane na zimno z sosem tatarskim lub czosnkowym będą idealną przekąską nie tylko na sylwestra, lecz także na każdą imprezę.