• Link został skopiowany

Łatwiejsza przystawka nie istnieje. Faszerowane pomidory to idealna propozycja na imprezę sylwestrową

Na sylwestrowym stole nie może zabraknąć kolorowych i fikuśnych przystawek. Propozycją idealną, którą można przygotować w kilka minut bez wydawania fortuny, są faszerowane pomidory. Warzywa z kilkoma dodatkami skradną serca gości oraz pięknie przyozdobią stół pełen dobroci.
Faszerowane pomidory
Esin Deniz /Shutterstock

Koniec roku 2023 zbliża się wielkimi krokami. Już niebawem ruszą przygotowania do sylwestra, dlatego warto poznać kilka przepisów na wspaniałe przystawki i przekąski. Wśród nich nie może zabraknąć faszerowanych pomidorów, które są gotowe lada moment. Efekt wow jest gwarantowany, a wszystko ekspresowo i za bezcen. 

Zobacz wideo Karnawałowe przekąski - na imprezę i nie tylko

Ta przystawka idealnie sprawdzi się w sylwestra - szybka, smaczna i tania 

Impreza sylwestrowa to przede wszystkim szampan i przekąski. Na stole wówczas nie może brakować słonych propozycji, które nie tylko umilą wieczór, ale i będą doskonale komponować się z trunkami. Lista przystawek jest długa, ale prostota sprawdzi się tu niemal celująco. Mowa tu o faszerowanych pomidorach, którym dosłownie nikt się nie oprze. 

Dorodne pomidory przygotowane w ten sposób są nie tylko banalnie proste w przygotowaniu, ale i spektakularne i niebywale smaczne. Wystarczy zatem ostrożnie wydrylować owoce i hojnie wypełnić je serem i np. bazylią. Warto dodać także kremowego sosu, odrobiny przypraw czy np. oliwek.

Najłatwiejsza przystawka sylwestrowa, czyli pomidory faszerowane 

Składniki:

  • 5 pomidorów,
  • 200 g sera żółtego lub np. sera feta, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania: 

  1. Na początku należy umyć i osuszyć pomidory. Powinny być dojrzałe i bez skaz. Owoce przekrój, tak, by odciąć górne "wieczko". Wówczas można przejść do delikatnego drylowania i usuwania wnętrza. 
  2. Wskazówka - większe pomidory można po prostu przeciąć na połówki. 
  3. Gotowe pomidory wypełnić drobno startym serem połączonym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majonezem i przyprawami. 
  4. Pomidory nadziej i gotowe. 
  5. Wskazówka - gotowe pomidory można udekorować np. bazylią lub świeżą zieleniną. Nie zaszkodzi także odrobina dobrej jakościowo oliwy.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: