Co na ciepło na sylwestra? Odpowiedź może być tylko jedna. Za tę tartę będą cię nosić na rękach

Sylwester to nie tylko przekąski, sałatki i różnej maści drinki. Gościom warto zaserwować również coś na ciepło. Najlepiej prostego i szybkiego do przygotowania. Na szczęście mamy pod ręką taki przepis na tartę z łososiem i szpinakiem. Jesteśmy pewni, że wszystkim zasmakuje tak bardzo, że będą prosić o przepis i robić ją nie tylko od święta.

Na sylwestrowej imprezie nie może zabraknąć pysznego jedzenia. Standardem jest stawianie na stole rozmaitych przekąsek, np. z ciasta francuskiego, koreczków i sałatek. Warto jednak zastanowić się jeszcze nad tym, co na sylwestra podać na ciepło. Nie musi to być ogromny obiad, który będzie wymagał sadzania wszystkich gości przy stole. Jeśli chcesz zachować bardziej nieformalny charakter imprezy, możesz zrobić coś zupełnie innego.

Zobacz wideo Zobacz też przepis Katarzyny Bosackiej na tartę z sałatki jarzynowej

Nasza propozycja to tarta z łososiem i szpinakiem. Po upieczeniu będzie można pokroić ją na kawałki i każdy z gości sam zdecyduje, czy i ile nałożyć sobie na talerz i zje tam, gdzie będzie mu najwygodniej, bez konieczności siadania przy stole. Zaletą takiej tarty jest również to, że robi się ją łatwo i szybko. Poniżej zamieszczamy przepis.

Co na ciepło na sylwestra? Ta tarta skradnie serca wszystkim gościom

Składniki:

Na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • żółtko,
  • kilka łyżek zimnej wody,
  • sól do smaku.

Na farsz:

  • ok. 200-250 g świeżego łososia,
  • 200 g liści szpinaku,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 220 ml śmietanki kremówki,
  • jajko,
  • masło do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 100 g startego sera mozzarella.

Sposób przygotowania:

Najpierw przygotowujemy kruchy, wytrawny spód. Przesiewamy do miski mąkę z solą, dodajemy żółtko oraz posiekane na kawałki masło i zagniatamy, podlewając odrobiną wody. Formujemy kulę, lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na godzinę.

Po godzinie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy cienko. Przekładamy do przygotowanej formy na tartę - posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Wylepiamy formę dokładnie i nakłuwamy ciasto widelcem. Wstępnie podpiekamy spód w 175 stopniach przez 15 minut. 

Robimy farsz. Siekamy szpinak oraz czosnek. Szpinak podsmażamy na maśle, a gdy płyn odparuje, dodajemy czosnek. Łososia kroimy na kawałki i przyprawiamy solą oraz pieprzem. W osobnym naczyniu miksujemy jajko ze śmietanką kremówką do momentu, aż powstanie gładka masa. Dodajemy część szpinaku oraz startą mozzarellę. Doprawiamy, jeśli jest taka potrzeba i mieszamy. 

Masę wylewamy na wstępnie podpieczony spód. Na wierzch kładziemy łososia oraz resztę szpinaku. Wstawiamy formę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 25-30 minut.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.