Czy można codziennie jeść jajka? Niektórzy żyją w ciągłym błędzie

Jajka to podstawa nie tylko śniadań, lecz także różnych pysznych przekąsek, sałatek i oczywiście ciast. Jakiś czas temu utarło się przekonanie, że jajka są niezdrowe i należy jeść je sporadycznie. Jak to w końcu jest? Czy można codziennie jeść jajka? Otóż...

Więcej porad znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Jajka są super. Koniec i kropka. Na tym w zasadzie mogłabym zakończyć artykuł, jednak wciąż wiele osób zastanawia się, czy można jeść jajka codziennie, ile jajek można jeść tygodniowo i czy nie zaszkodzi nam codzienna jajecznica lub omlet na śniadanie. Odpowiedź brzmi: daj spokój i zajadaj na zdrowie.

Zobacz wideo

Czy można codziennie jeść jajka? Obalamy mit

Ktoś kiedyś gdzieś chciał nam wmówić, że jajka to źródło złego cholesterolu i nie powinniśmy spożywać więcej niż dwóch jajek tygodniowo, by cieszyć się zdrowiem i odpowiednią tężyzną fizyczną. Prawda jednak okazuje się inna. Oczywiście, jajka dostarczają cholesterolu, ale także tego dobrego. Co więcej - zawierają dużo białka, które napędza metabolizm i sprawia, że długo czujemy się najedzeni i syci. 

Problem pojawia się wówczas, gdy jajeczko zagryzamy kanapeczką lub ziemniaczkiem. Węglowodany łączą się bowiem z cząstkami cholesterolu, który źle wpływa na nasze samopoczucie i zdrowie - stąd ten mit o szkodliwości jajek. To nie same jajka szkodzą, lecz połączenie z węglowodanami. Musimy wiedzieć, że węglowodany to paliwo dla organizmu i po zjedzeniu jajka sadzonego z ziemniakami, najpierw trawią się ziemniaki, które przeradzają się w energię, dopiero później nasz organizm przypomina sobie o jajku. Stąd wiele osób obwinia jajko o przyrost wagi i gorsze samopoczucie, a problem leży zupełnie gdzie indziej. Niektórzy przecież jedzą po pięć jajek dziennie i są zdrowi i pełni wigoru, a inni po jednym jajku w tygodniu źle się czują. Wszystkie wybory żywieniowe najlepiej skonsultować z lekarzem lub dietetykiem, ponieważ nie od dziś wiadomo, że co służy jednym, wcale nie musi służyć innym. 

Jakie jajka wybierać?

Najlepiej te od "szczęśliwej kurki", czyli ekologiczne jajka lub te z wolnego wybiegu. Oznaczone są cyframi 0 oraz 1. Te jajka to najlepszy wybór do jedzenia. Jajka oznaczone cyfrą 2 to jajka od kur z chowu ściółkowego. Te możemy polecić do ciast. Jednak zachęcamy do unikania kupowania jajek "trójek". Te pochodzą od kur z chowu klatkowego.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.