Gustowne, smaczne i łatwe w przygotowaniu. Oto sylwestrowa przekąska, której nikt się nie oprze

Na sylwestrowym stole nie może zabraknąć ciekawych i kolorowych przekąsek. W tej roli doskonale sprawdzą się tortille, rolady i... krakersy! Wystarczy je tylko odpowiednio zaserwować, by goście niemalże padli z wrażenia. Tu niezastąpiony okaże się rybny rarytas i dekoracja z koperku.

Podczas zabawy sylwestrowej chyba każdy skusi się na małą przystawkę. Fikuśne i pomysłowe zakąski to zatem klucz do serca gości. Warto więc nieco zaszaleć i zastawić stół kilkoma wersjami smakołyków. Wśród nich nie może zabraknąć chrupiących krakersów hojnie nadzianych pastą z ryby

Zobacz wideo Qurrito z kurczakiem

Sylwestrowa przekąska, która zachwyca. Połącz krakersy z rybą i gotowe

Sylwestrowe przygotowania cię przerażają, a pomysłu na menu brak? Zamiast tracić czas i pieniądze postaw na sprawdzone przystawki, które nie tylko efektownie zapełnią stół, ale i skuszą najbardziej wymagające podniebienia. Jedną z naszych propozycji są chrupiące krakersy, które jak się okazuje, można podać z pastą rybną. Taki duet może brzmieć banalnie, ale obiecujemy, że nie będzie nudy. 

Krakersy to doskonały pomysł na szybką przekąskę. Dzięki odpowiednim składnikom i estetycznemu podaniu mogą zrobić naprawdę spore wrażenie na gościach. Obejdzie się jednak bez drogiego kawioru - wystarczy pasta z makreli i dekoracja z koperku, by uzyskać prawdziwe arcydzieło. 

Przekąska z krakersów.i ryby - idealna na sylwestrowy stół 

Składniki:

  • krakersy,
  • makrela wędzona ok. 150 g,
  • 4 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego,
  • koperek,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • optymalnie odrobina musztardy. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od starannego obrania wędzonej makreli. Ryba nie powinna mieć ości. 
  2. Mięso ryby przełóż do miseczki. Połącz z ugotowanymi na twardo jajkami (drobno pokrojonymi lub rozdrobnionymi widelcem), przeciśniętym przez praskę czosnkiem i majonezem. 
  3. Pastę rybną dokładnie dołącz i rozdrobnij widelcem jak jaja. 
  4. Teraz pora na dodatki - dodajemy też jogurt, musztardę, przyprawy i drobno posiekaną natkę. Ponownie mieszamy. 
  5. Tak przygotowaną pastę nałóż na krakersa, przykryj drugim, a boki dokładnie obsyp koperkiem. Czynność powtórz z resztą krakersów. 
  6. Gotowe krakersy ułóż na desce lub talerzu obok innych przekąsek, smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.