Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
W słowiańskiej tradycji utarło się, że podczas powitania nowego roku i zabaw karnawałowych, składamy sobie życzenia przy lampce lub kieliszku dowolnego trunku. Jednak czy ktoś powiedział, że drinki karnawałowe zawsze muszą zawierać alkohol? Oczywiście, że nie muszą, a te w wersji bezalkoholowej są równie smaczne. Dzięki tym przepisom uraczysz wszystkich noworocznych gości - i nastolatków i abstynentów, a także kierowców i kobiety w cięży oraz młode mamy. Nikt ci nie odmówi, a na pewno poprosi o dolewkę. Zobacz nasze wideo.
Bezalkoholowe drinki na karnawałowe spotkania
Bezalkoholowy ajerkoniak
Składniki:
- 6 jajek
- 500 ml tłustego mleka
- 250 ml śmietanki 30 proc.
- ok. 150 g cukru
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- laska wanilii
- do podania: bita śmietana, cynamon, starta czekolada
Sposób wykonania:
- Do rondelka wlej mleko, dodaj laskę wanilii oraz gałkę muszkatołową. Porządnie zagrzej, ale nie na tyle, by powstał kożuch.
- Jajka roztrzep za pomocą miksera (ja użyłam czterech żółtek i dwóch całych jajek). Następnie dodaj śmietankę i ponownie wymieszaj.
- Łyżka po łyżce dodawaj mleko z gałką i wanilią do jajek. Następnie całość wymieszaj i ponownie zagrzej w rondelku.
- Całość grzej na niewielkiej mocy palnika, pamiętaj, że płyn nie może się zagotować. Kiedy koktajl będzie już klarowny, przelej go do szklanek i włóż do lodówki. Następnie udekoruj bitą śmietaną i ulubionymi dodatkami.
Sangria dla każdego
Składniki:
- sok żurawinowy - ok. 200 ml
- sok wyciśnięty z pomarańczy
- syrop cukrowy - ok. 50 ml
- odrobina napoju o smaku cytryny
- lód
- świeża żurawina i plastry pomarańczy
Sposób wykonania:
- Przygotuj shaker i wlej do niego sok żurawinowy. Dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy oraz syrop cukrowy. Całość porządnie wymieszaj.
- Przygotuj szklankę i włóż do niej kilka kostek lodu oraz świeże owoce żurawiny. Następnie wlej do ok. 3/4 wysokości wymieszany w shakerze koktajl.
- Na koniec dodaj napój o smaku cytryny, włóż laskę cynamonu i delikatnie wymieszaj. Taki jest idealny na wznoszenie wszelkich toastów.
Wskazówka: syrop cukrowy to tak naprawdę połączenie wody i cukru w stosunku 1:1. Wystarczy, że wymieszasz i zagotujesz pół szklanki wody z połową szklanki cukru i gotowe.