To nie jest zwykły obiad z pieczarkami, to prawdziwa uczta dla zmysłów. Czapki pospadają z głów

Obiad z pieczarkami bez mięsa to świetna opcja zwłaszcza dla osób, które są na specjalnych dietach, ale nie tylko. Mamy wyjątkowe przepisy na ciekawy posiłek z aromatycznymi grzybami. Bliscy będą Ci prawić same komplementy po takim obiedzie.

Pomysł na obiad z pieczarkami i ziemniakami - ta zapiekanka odmieni rodzinne spotkanie

Pomysł na obiad z pieczarkami i ziemniakami to prosty sposób na urozmaicenie menu. Zapewne każdy z nas choć raz szukał sposobu na to, aby zachwycić bliskich wyjątkowym daniem. Jeśli już dawno znudziły Ci się tradycyjne kotlety, jest to najwyższy czas na zmiany. Prosty przepis na aromatyczną zapiekankę z grzybami znajdziesz poniżej.

Obiad z pieczarkami i ziemniakami:

Składniki:

  • kilka ziemniaków
  • 250 g pieczarek
  • 1-2 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • 200 ml śmietany
  • ser żółty
  • sól, pieprz, bazylia, kolendra suszona
  • masło klarowane do smażenia
  • opcjonalnie: natka pietruszki

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na cienkie plastry.
  2. Pieczarki opłucz i pokrój.
  3. Cebule obierz i posiekaj. Podsmaż ją z pieczarkami na maśle.
  4. Dodaj śmietanę i posiekany czosnek.
  5. Wymieszaj i przypraw sos.
  6. Ułóż ziemniaki w naczyniu żaroodpornym. Zalej sosem pieczarkowym. Posyp startym serem.
  7. Rozgrzej piekarnik do 180-200 stopni i przystąp do pieczenia.
  8. Piecz potrawę 30-45 minut. 
  9. Opcjonalnie możesz posypać gotowe danie natką pietruszki.
Zobacz wideo Faszerowane pieczarki - nie tylko dla łowców przygód

Obiad z pieczarek - tarta z porem i pieczarkami

Obiad z pieczarek w postaci tarty to dobry wariant nie tylko na niedzielę. Takie danie to prawdziwa uczta dla zmysłów, dlatego warto robić je często. Co ważne, przepis jest bardzo prosty, a dodatki można samodzielnie komponować. Oto sprawdzona receptura na ten wyjątkowy obiad:

Obiad z pieczarek bez mięsa - przepis na tartę krok po kroku:

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajo
  • sól - do smaku
  • masło i bułka tarta do posmarowania formy

Składniki na farsz:

  • 300 g pieczarek
  • około 200 g sera cheddar
  • 1 cukinia
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • 2-3 jajka przepiórcze
  • 1 por
  • olej
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra

Składniki na sos:

  • 2 jaja
  • sól, pieprz, czosnek mielony, gałka muszkatołowa - do smaku
  • około 150 ml śmietany

Wykonanie:

  1. Foremkę na tartę posmaruj masłem i posyp bułką tartą.
  2. Masło posiekaj.
  3. Połącz z pozostałymi składniki na ciasto.
  4. Zagnieć ciasto.
  5. Następnie rozwałkuj na placek.
  6. Wylep foremkę na tartę ciastem.
  7. Wstaw do lodówki na pół godziny.
  8. Następnie piecz przez 15 minut w 180-190 stopniach.
  9. W międzyczasie przygotuj pieczarki - umyj je i pokrój.
  10. Pora umyj i pokrój w krążki.
  11. Umyj i pokrój cukinię i pomidorki.
  12. Pieczarki, cukinię, pomidory i pora podsmaż na patelni.
  13. Dopraw przyprawami.
  14. Ser zetrzyj na tarce.
  15. Jaja na sos wymieszaj ze śmietaną i przyprawami.
  16. Ułóż warzywa na spodzie i zalej śmietanowym sosem.
  17. Piecz w 185 stopniach przez około 25 minut. Pod koniec pieczenia wbij przepiórcze jaja i posyp tartę tartym serem.

Obiad z pieczarek - najprostszy przepis

Obiad z pieczarek można przygotować w bardzo prosty sposób. Na koniec prezentujemy łatwy przepis na nieskomplikowane danie z pieczarkami.

Przepis na kotleciki z pieczarkami i marchewką:

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej

Wykonanie:

  1. Pieczarki pokrój i usmaż.
  2. Cebule obierz, posiekaj i dodaj do pieczarek.
  3. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce.
  4. Dodaj do patelni.
  5. Mąkę połącz z jajkiem, dodaj odrobinę wody i usmażone warzywa. W razie konieczności dodaj więcej mąki.
  6. Uformuj kotleciki. Obtocz je w bułce tartej.
  7. Przejdź do smażenia z dwóch stron.
  8. Opcjonalnie możesz zapiec je w piekarniku i posypać serem.

Zobacz też: Pierogi galicyjskie zachwycają smakiem nadzienia. Soczysty farsz to ich największy atut

Więcej o:
Copyright © Agora SA