Każda potrawa ma jakieś swoje sekrety. Im większe mamy doświadczenie w gotowaniu, tym więcej tych tajemnic poznajemy. Nie inaczej jest z krupnikiem, który, by wyszedł jak u babci (och, jak ja uwielbiałam jej krupnik!), musi być zrobiony według pewnych określonych zasad. W tym tekście je wam przybliżymy.
Ugotowanie smacznego krupniku zaczyna się w sklepie. Trzeba bowiem kupić mięso, a w przypadku tej zupy najlepiej sprawdzą się żeberka wieprzowe. Poleca je również Karol Okrasa. To one zagwarantują obłędny smak. Można dorzucić też, jeśli akurat ktoś ma, mięso z rosołu.
Drugim nie mniej ważnym składnikiem krupniku jest kasza. Tradycyjnie używa się kaszy jęczmiennej, choć można zastąpić ją też np. gryczaną lub jaglaną. Osoby, które jedzą tę zupę z kaszą jęczmienną (np. pęczak), stosują pewien trik, który sprawia, że krupnik jest jeszcze lepszy. Otóż na suchej patelni przez chwilę podprażają kaszę. Należy uważać jednak, by jej nie przypalić.
Ostatnia wskazówka, do której zastosowanie się znacząco wpłynie na smak krupniku, to dodanie do niego suszonych grzybów. Nie trzeba dużo, wystarczy kilka, na przykład pięć lub sześć, by nadać zupie głębszego aromatu. Skoro już wiesz, jakich zasad się trzymać podczas robienia krupniku, nadeszła pora na przepis.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Grzyby namaczamy w gorącej wodzie, można to zrobić kilka godzin wcześniej. Żeberka opłukujemy, wkładamy do garnka. Zalewamy czterema litrami wody. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy. Myjemy seler i marchewkę, obieramy i dorzucamy do gotującego się mięsa. Gotujemy przez godzinę. Po tym czasie wyjmujemy marchewkę.
Wyławiamy żeberka, oddzielamy mięso od kości i wkładamy z powrotem do garnka. Kaszę jęczmienną podprażamy na suchej patelni. Należy przy tym zachować ostrożność i uważać, by jej nie przypalić. Ziemniaki obieramy, kroimy w kosteczkę i dorzucamy do garnka razem z kaszą oraz z pokrojonymi na mniejsze kawałki grzybkami. Gotujemy, aż kasza i ziemniaki zrobią się miękkie. Cebulę opalamy palnikiem lub szklimy na patelni i dodajemy do krupniku na kilka minut przed końcem gotowania. Doprawiamy zupę solą i pieprzem, dorzucamy posiekany koperek lub pietruszkę i marchewki pokrojone na mniejsze kawałki. Krupnik najlepiej smakuje z kromką świeżego, białego pieczywa.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!