-
Haps
-
Jak przygotować
- Robię je co 3 dni, gdy po obiedzie pozostają mi ziemniaki. Nadzienie nadaje im charakteru
Robię je co 3 dni, gdy po obiedzie pozostają mi ziemniaki. Nadzienie nadaje im charakteru
Może się wydawać, że z resztek nie da się zrobić pysznego posiłku. Ten przepis może zmienić to zdanie, a to za sprawą odpowiedniego przygotowania. Połączenie tych produktów gwarantuje najlepsze doznania smakowe i to małym kosztem. Przekonaj się, co tak dobrze smakuje.
Przepisów na smakowite kotlety jest wiele. Jednak nie każdy ma w swoich zapiskach taką recepturę. Gdy ją poznałam okazał się, że rodzinie bardzo przypadnie do gustu. To wszystko za sprawą wykorzystania najlepszych składników. Całość jest wysmażona i podana z ulubionymi dodatkami, za którymi może szaleć każdy.
Zobacz wideo Kotlet siekany z kurczaka - pyszny i prosty do wykonania
Nadzienie wykonane jest ze szpinaku, sera feta i suszonych pomidorów. Dodatkowo sam kotlet przygotowany jest z ziemniaków, które pozostały z wczorajszego obiadu. Takie połączenie przekona każdego do spróbowania.
Przepis na kotlety ziemniaczane ze szpinakiem
Składniki
- 600 g ziemniaków,
- 2 jajka,
- 5 łyżek mąki pszennej,
- 150 g szpinaku,
- 50 g sera feta,
- kilka suszonych pomidorów,
- 2 łyżki bułki tartej,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- szczypta kurkumy,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- Ziemniaki obierz, przemyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedź, pozostaw do wystudzenia i przeciśnij je przez praskę. Gdy ziemniaki będą gotowe, dodaj jedno jajko, 3 łyżki mąki, szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie wyrób do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Szpinak dokładnie umyj, odkrój większe ogonki i osusz. Na patelni podgrzej olej i usmaż na nim szpinak. Pod koniec dopraw go szczyptą soli i gałką muszkatołową. Wymieszaj i podsmażaj przez następne 3 minuty.
- Odlej powstały nadmiar wody, pomidory drobno posiekaj i wrzuć do szpinaku. Ser feta pokrusz do mieszanki warzyw, wymieszaj i dopraw odrobiną pieprzu.
- Ciasto ziemniaczane podziel na 7 równych części. Podsyp dłonie niewielką ilością mąki, a następnie uformuj z ciasta kulki. Mocno je spłaszcz, na środek nałóż porcję nadzienia i zalep brzegi tak, by postał kotlet.
- Do głębokiego talerza wbij jajko i roztrzep je energicznym ruchem. W drugim naczyniu połącz 2 łyżki mąki pszennej z 2 łyżkami bułki tartej. Przygotowane kotleciki najpierw obtocz w jajku, a następnie w mieszance mąki i bułki.
- Na patelni rozgrzej olej. Kiedy będzie odpowiednio ciepły układaj na nim kotlety. Smaż je z każdej strony na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi obiadowymi dodatkami lub z domowym sosem.