Najsmaczniejsza pierś z kurczaka na obiad, jaką kiedykolwiek jadłam. Przepis jest banalnie prosty

Pierś z kurczaka na obiad to nie tylko klasyczny przepis z panierką. Jesteście ciekawi, jak smakuje kurczak w Korei? W artykule prezentujemy megadobry przepis, który zwali was z nóg. Co więcej, jest bardzo prosty i z pewnością uda się każdemu.

Niedzielny obiad - pierś z kurczaka po koreańsku. Światowa kuchnia na Twoim stole

Planujesz już niedzielny obiad? Pierś z kurczaka w wersji koreańskiej to miła odmiana od codziennego menu. Jeżeli szukacie czegoś wyjątkowego, to zdecydowanie ten przepis jest dla Was. Koreańska kuchnia jest godna polecenia, a co najważniejsze poza smakiem Wasza potrawa zyska także odświętny wygląd, w sam raz na udany niedzielny obiad. Banalnie prosty przepis na to wyjątkowe danie znajdziecie poniżej. Jest to najlepszy obiad z piersi kurczaka, jaki kiedykolwiek jadłam.

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • sól, pieprz, czosnek, papryka słodka i ostra
  • kilka łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu chilli
  • 1-2 łyżki ketchupu
  • 2-3 łyżki miodu
  • sok z limonki
  • szczypiorek do dekoracji

Wykonanie:

  1. Umyj mięso. Pokrój na kawałki.
  2. Umieść w garnku przyprawy, sos sojowy, sos chilli, olej sezamowy, miód, sok z limonki oraz ketchup.
  3. Wymieszaj, zagotuj i odstaw z ognia.
  4. Przelej połowę sosu na mięso.
  5. Natrzyj dokładnie mięso i odstaw je do lodówki na minimum dwie godziny.
  6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  7. Mięso przełóż na blaszkę. Przykryj folią aluminiową.
  8. Piecz przez 25-30 minut. Później ściągnij folię i piecz przez kolejne 25 minut.
  9. Przed podaniem polej mięso pozostałym sosem.
  10. Posyp mięso posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz wideo Chrupiące placuszki warzywno-drobiowe

Obiad z piersią z kurczaka z patelni

Prosty obiad z piersią z kurczaka z łatwością przygotujesz na patelni. Danie najlepiej serwować z kluskami śląskimi lub z kopytkami. Przepis wzbogacony o cukinię daje nam świeży smak i uczucie lekkości.

Szybki obiad z piersią z kurczaka i cukinią - prosto z patelni:

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • sól, pieprz, curry, oregano, papryka suszona słodka i ostra
  • 1 cukinia
  • pół cebuli
  • kilka ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek
  • około 80 ml śmietanki
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki

Wykonanie:

  1. Mięso z kurczaka umyj i osusz. Następnie pokrój je w kostkę.
  2. Mięso obtocz dokładnie w przyprawach.
  3. Cukinie umyj i pokrój w plasterki.
  4. Cebule obierz i pokrój w kostkę.
  5. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  6. Rozgrzej oliwę na patelni.
  7. Zeszklij cebulę.
  8. Dodaj kurczaka. Smaż przez kilka minut.
  9. Dodaj cukinię i czosnek.
  10. Przypraw do smaku.
  11. Duś aż cukinia zmięknie.
  12. Wlej śmietankę, wymieszaj i zagotuj.
  13. Dodaj pokrojoną zieleninę.
  14. Danie podawaj z ulubionymi kluskami.

Pierś z kurczaka zapiekana z szynką, pomidorami i serem

Pierś z kurczaka zapiekana z szynką i serem to bardzo ciekawa propozycja. Kotlety można podawać z ziemniakami lub ryżem. Przejdźmy do wykonania.

Składniki:

  • filet z kurczaka
  • sól, pieprz, czosnek suszony
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej
  • kilka plasterków szynki
  • 1 pomidor
  • tarty ser żółty

Wykonanie:

  1. Mięso umyj, pokrój na kotlety. Roztłucz tłuczkiem.
  2. Dopraw przyprawami i obtocz w panierce z jajka i bułki tartej.
  3. Usmaż kotlety. Następnie ułóż na każdym kotlecie plasterek szynki i umytego pomidora.
  4. Posyp serem.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  6. Piecz danie przez kilka minut.

Zobacz też: Flaczki to idealne danie na mrozy, bo trzeba je jeść, gdy są gorące - tak twierdził m.in. mój tata

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.