Oto pomysł na obiad z kurczakiem, który będzie przedmiotem powszechnego podziwu

Pomysł na obiad z kurczaka, który zadowoli całą rodzinę, musi być wyjątkowy. Drób to mięso uniwersalne, dające nam spore możliwości tworzenia różnych dań. Ponadto jest łatwo dostępne i stosunkowo tanie. Sprawdź, jak możesz przygotować dania z kurczakiem, które zachwycą bliskich.

Pomysł na obiad z kurczakiem i sosem sojowym  

Pomysł na obiad z kurczakiem to idealna koncepcja na rodzinny posiłek. Co ważne, mięso drobiowe pozwala nam stworzyć wiele nietuzinkowych dań i niemal każdy je lubi. Przejdźmy zatem do pierwszego przepisu na kurczaka z dodatkiem sosu sojowego. 

Składniki, które są nam potrzebne, to: 

  • 450 g filetu kurczaka 
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól, pieprz papryka, słodka i ostra papryka, oregano 
  • oliwa z oliwek 
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 2 łyżeczki masła 
  • 5 pieczarek 
  • starty ser 
  • szczypiorek

Wykonanie: 

  • Filet podziel na dwie części.  
  • Delikatnie roztłucz tłuczkiem. 
  • Następnie dopraw przyprawami i posmaruj oliwą oraz sosem sojowym.  
  • Przygotuj naczynie żaroodporne. Mięso przełóż do naczynia i posyp umytym i posiekanym szczypiorkiem i czosnkiem. Dołóż pokrojone grzyby.
  • Masło zetrzyj na tarce i posyp mięso.  
  • Rozgrzej piekarnik do około 180° Celsjusza.
  • Włóż naczynie do piekarnika i piecz danie przez pół godziny. 
  • Następnie posyp startym serem i piecz przez kolejne 5-10 minut. 
Zobacz wideo Chrupiące placuszki warzywno-drobiowe

Szybki obiad z kurczakiem i tartym imbirem – ten przepis to nie tylko pełnia smaku, ale i zdrowia

Szybki obiad z kurczakiem i tartym imbirem to nie tylko nietuzinkowy smak, ale przede wszystkim spora dawka zdrowych składników. Bez wątpienia imbir jest produktem, który sprzyja poprawie naszej odporności. To doskonałe danie zwłaszcza w okresie zimy, czy też wczesnej wiosny. Przejdźmy zatem do sposobu wykonania. 

Składniki: 

  • 400 g filetu kurczaka 
  • kawałek startego imbiru 
  • kilka ząbków startego czosnku 
  • 1 limonka 
  • 1,5 papryki – dowolny kolor 
  • połówka czerwonej cebuli 
  • sól, pieprz - do smaku 
  • olej kokosowy do smażenia
  • 1/2 szklanki bulionu 
  • szklanka mleka kokosowego 
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili 
  • 1 łyżka sosu rybnego 
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 
  • garść świeżej kolendry 

Wykonanie: 

  • Mięso pokrój na mniejsze kawałki. 
  • Weź tłuczek i rozbij kurczaka. Pamiętaj, aby nie przesadzić z siłą. 
  • Następnie dopraw mięso do smaku przyprawami i skórką oraz sokiem z limonki. 
  • Dodaj starty imbir. 
  • Cebule obierz i pokrój w małą kostkę. 
  • Papryki dokładnie umyj. Wybierz gniazda nasienne i pokrój w kostkę. 
  • Rozgrzej olej na patelni i usmaż delikatnie mięso. 
  • Dołóż pozostałe składniki, które wcześniej wymieniliśmy. 
  • Smaż tak przez kilka chwil, mieszając co jakiś czas.  
  • Dolej bulion. 
  • Dodaj pozostałe płynne składniki. 
  • Gotuj na małym ogniu i mieszaj. 
  • Dodaj odrobinę zaprawki wykonanej ze skrobi ziemniaczanej oraz wody. 
  • Tak przygotowane danie posyp umytą i posiekaną kolendrą. 

Pomysł na obiad z piersią z kurczaka w ziołach. To danie to uczta dla kubków smakowych i nosa

Pomysł na obiad z piersią z kurczaka z dodatkiem ziół to nie lada gratka dla smakoszy. Danie jest niezwykle aromatyczne. Kurczaka można serwować zarówno z ziemniakami, jak i z ryżem. 

Składniki: 

  • 450 g filetu kurczaka 
  • sól i pieprz 
  • suszony rozmaryn 
  • suszona bazylia 
  • suszone oregano 
  • suszone kolendra  
  • czosnek mielony
  • 10 pomidorków koktajlowych 
  • 1 łyżka kaparów 
  • 8 czarnych oliwek bez pestek 
  • posiekany szczypior,
  • posiekane liście świeżej bazylii, oregano i tymianku  
  • panierka - mąka wymieszana ze słodką papryką
  • oliwa 

Wykonanie: 

  • Mięso z kurczaka pokrój na cztery części. 
  • W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180° Celsjusza. 
  • W następnym kroku przystąp do tłuczenia mięsa tłuczkiem. 
  • Dopraw mięso odpowiednio przyprawami.
  • Mięso dokładnie obtocz w panierce.  
  • Ułóż kurczaka w naczyniu żaroodpornym. Polej oliwą. Dodaj kapary, umyte i pokrojone pomidorki koktajlowe. Dołóż świeże zioła. Wszystko przemieszaj. 
  • Na koniec posyp umytym i posiekanym szczypiorkiem. 
  • Mięso piecz przez około 25 minut. 

Zobacz też: Weekendowa sałatka z fety na lekką kolację lub dla niedzielnych gości. Co można do niej dodać?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.