Makaron do zup, sosów czy mięs sprawdza się idealnie. Można wyczarować z niego również wiele innych dań. Niezwykle smaczne są warzywno-mięsne zapiekanki z makaronem czy sałatki, które cieszą się szczególną popularnością na rodzinnych imprezach. Jak jednak ograniczyć kalorie, których dostarcza nam makaron? Postawić na makaron konjac.
Makaron konjac to żadna nowość. Pojawił się w Azji już w VI w. n.e. Na półkach w polskich sklepach można go jednak znaleźć od niedawna. Na pewno słyszały o nim osoby, którym zależy na utracie wagi. W 100 g makaronu znajdziemy bowiem jedynie sześć kcal, co dla wielu jest wybawieniem podczas odchudzania.
W kwestii tego makaronu nie wszystko jest jednak takie kolorowe. Przede wszystkim makaron ten ma konsystencję żelową, co znacznie różni go od znanych i lubianych klusek. Trzeba go przez to dłużej przeżuwać, a i jego smak jest dość specyficzny i może nie każdemu przypaść do gustu. Warto więc postawić na przyprawy i dodatki, przy których stanie się on wyłącznie tłem. Wcześniej warto też przepłukać go wodą, by pozbyć się charakterystycznego, niezbyt przyjemnego zapachu.
Makaron konjac to świetny produkt. I to nie tylko dlatego, że jest niskokaloryczny. Jest doskonałym źródłem błonnika, dzięki czemu wspomaga działanie jelit. Jest też produktem bezglutenowym, co dla wielu osób może być wybawieniem. Polecany jest również diabetykom ze względu na bardzo niski indeks glikemiczny.