• Link został skopiowany

Czarne kluski to żadna nowość, a wymysł naszych babć. Nie obejdzie się bez ziemniaków w dwóch wersjach

Śląski rarytas zna niemal każdy, jednak co powiesz na kluski czarne zwane też przez niektórych szarymi? Ten babciny specjał to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, a wszystko za sprawą złotych proporcji i ziemniaków w dwóch wersjach. Taki duet da prawdziwy, tradycyjny smak.
Szare kluski
Dar1930 /Shutterstock

W domowej kuchni nie brakuje dań jarskich takich jak rozmaite placki, pierogi i rzecz jasna kluski. Warto jednak przygotować także coś innego niż kluchy śląskie czy lane. Dzisiaj zdradzamy przepis na wersję szarą, która potrzebuje ziemniaków w dwóch wariantach. 

Zobacz wideo Leniwe kluski z wędzoną papryką i karmelizowaną cebulką

Czarne kluski to przepis na obiad za grosze. Babcina metoda jest tu obowiązkowa 

Po świątecznym zmieszaniu w kuchni królują teraz nieco inne specjały. Każdy zapomina już o barszczu, krokietach i pierogach hojnie nadzianych farszem z grzybów. Przepis na czarne czy też szare kluski sprawdzi się teraz idealnie - to prosty, tani i obłędnie smaczny pomysł na obiad, który nie zajmie dużo czasu, a efekt jest naprawdę powalający. 

Sekretem czarnych klusek są złote proporcje i same ziemniaki. Warzywa powinny być w dwóch wersjach - jedne ugotowane i przeciśnięte przez praskę, a drugie surowe, starte na tarce o drobnych oczkach. Całość odpowiednio łączymy i tu zaczyna się magia, która zrobi wrażenie nawet na najbardziej wymagających podniebieniach. 

Przepis na czarne kluski jak u babci 

Składniki: 

  • 500 g ugotowanych ziemniaków, 
  • 500 g ziemniaków startych na tarce o drobnych oczkach,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • jajko,
  • sól. 

Sposób przygotowania: 

  1. Ziemniaki obierz, opłucz i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Możesz także zmielić je w maszynce. Następnie przełóż je do miski i porządnie odciśnij z wody.
  2. Pamiętaj, by zachować płyn, ponieważ osadzi się w nim skrobia, którą musimy później dodać do ziemniaków. 
  3. Połącz teraz ziemniaki z warzywami ugotowanymi i przeciśniętymi przez praskę. 
  4. Teraz do ziemniaków z dodatkiem skrobi dodaj jajko, mąkę i płaską łyżkę soli. Całość dokładnie wymieszaj. Powinna powstać jednolita, ale dość gęsta masa. 
  5. Formuj estetyczne kulki, każdą sztukę delikatnie spłaszcz. 
  6. Kluski gotuj w garnku z dużą ilością wody - wrzucaj je partiami na wrzątek, gotuj kilka minut od wypłynięcia. 
  7. Czarne kluski serwuj np. z sosami mięsnymi lub omastą z masła i cebuli. Smacznego! 
Więcej o: