W domowej kuchni nie brakuje dań jarskich takich jak rozmaite placki, pierogi i rzecz jasna kluski. Warto jednak przygotować także coś innego niż kluchy śląskie czy lane. Dzisiaj zdradzamy przepis na wersję szarą, która potrzebuje ziemniaków w dwóch wariantach.
Zobacz wideo Leniwe kluski z wędzoną papryką i karmelizowaną cebulką
Czarne kluski to przepis na obiad za grosze. Babcina metoda jest tu obowiązkowa
Po świątecznym zmieszaniu w kuchni królują teraz nieco inne specjały. Każdy zapomina już o barszczu, krokietach i pierogach hojnie nadzianych farszem z grzybów. Przepis na czarne czy też szare kluski sprawdzi się teraz idealnie - to prosty, tani i obłędnie smaczny pomysł na obiad, który nie zajmie dużo czasu, a efekt jest naprawdę powalający.
Sekretem czarnych klusek są złote proporcje i same ziemniaki. Warzywa powinny być w dwóch wersjach - jedne ugotowane i przeciśnięte przez praskę, a drugie surowe, starte na tarce o drobnych oczkach. Całość odpowiednio łączymy i tu zaczyna się magia, która zrobi wrażenie nawet na najbardziej wymagających podniebieniach.
Przepis na czarne kluski jak u babci
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków,
- 500 g ziemniaków startych na tarce o drobnych oczkach,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- jajko,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, opłucz i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Możesz także zmielić je w maszynce. Następnie przełóż je do miski i porządnie odciśnij z wody.
- Pamiętaj, by zachować płyn, ponieważ osadzi się w nim skrobia, którą musimy później dodać do ziemniaków.
- Połącz teraz ziemniaki z warzywami ugotowanymi i przeciśniętymi przez praskę.
- Teraz do ziemniaków z dodatkiem skrobi dodaj jajko, mąkę i płaską łyżkę soli. Całość dokładnie wymieszaj. Powinna powstać jednolita, ale dość gęsta masa.
- Formuj estetyczne kulki, każdą sztukę delikatnie spłaszcz.
- Kluski gotuj w garnku z dużą ilością wody - wrzucaj je partiami na wrzątek, gotuj kilka minut od wypłynięcia.
- Czarne kluski serwuj np. z sosami mięsnymi lub omastą z masła i cebuli. Smacznego!