Szarlotka mojego męża zawsze robi furorę. Spryciarz robi ją w 10 minut i jeszcze zbiera oklaski

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych w naszym kraju ciast. Wielu z nas wciąż nie wyobraża sobie niedzieli bez filiżanki kawy i kawałka tego ciasta. Niektórzy nie chcą jednak robić szarlotki, twierdząc, że jest to zbyt pracochłonne ciasto. Mój mąż ma na to sposób.

Przepis na łatwą i szybką szarlotkę to coś, czego potrzebuje każdy Polak. Tradycyjna receptura jest dla wielu z nas zbyt skomplikowana i pracochłonna. Jednak ciasto prostsze w wykonaniu wcale nie smakuje gorzej. Szarlotka mojego męża to hit każdej rodzinnej imprezy. Babcie i ciocie wyrywają sobie przepis z rąk. 

Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

Szarlotka w 10 minut - przepis mojego męża. Pyszne domowe ciasto, któremu nie sposób się oprzeć 

Szarlotka to doskonała propozycja na każdą porę roku. Świetnie smakuje w towarzystwie kawy czy herbaty, ale i lodów czy bitej śmietany. I choć przepisów jest wiele, to przepis mojego męża na błyskawiczną szarlotkę bije tradycyjny przepis babci na głowę. A najlepsze jest to, że nie trzeba spędzać wiele czasu w kuchni! Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Składniki: 

  • 300 g mąki pszennej,  
  • 3 jajka, 
  • 200 ml mleka, 
  • 100 g masła, 
  • ok. 150 g cukru, 
  • pełna łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • łyżka kwaśnej śmietany, 
  • łyżeczka cynamonu, 
  • 3 jabłka.  

Jak zrobić szybką szarlotkę? Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Masło rozpuść w niewielkim garnku. 
  2. Przygotuj miskę i wbij do niej jajka. Następnie dodaj cukier i za pomocą miksera na wysokich obrotach utrzyj składniki. 
  3. Cały czas miksując, dodawaj mleko i roztopione masło.  
  4. Zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 
  5. Całość wymieszaj na gładkie ciasto, dodaj jabłka oraz cynamon i wymieszaj składniki. 
  6. Wyłóż blachę formą do pieczenia, a następnie wylej ciasto. Piecz góra-dół w 180 stopniach przez 40 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.