Mąka pszenna jest uboga w wartości odżywcze, więc jest ubogą krewną mąki orkiszowej. I choć ta druga jest droższa o około trzy-cztery złote, to zdecydowanie warto w nią zainwestować. Szereg pozytywnych właściwości i potencjalnych zmian, które możemy zauważyć w swoim organizmie, wynagrodzi nam wydane pieni±dze.
Mąka pszenna to najpopularniejsza mąka w naszym kraju. Jest bogata w skrobię, błonnik, witaminy z grupy B, żelazo, fosfor i wapń, jednak przy mące orkiszowej staje się "ubogą krewną". W mące orkiszowej znajdują się liczne minerały, błonnik oraz witaminy. Zawiera też więcej białka i mniej cukru. W orkiszu znajdziemy też sporo manganu oraz magnezu. Więcej przydatnych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Ciasto przygotowane z mąki orkiszowej będzie mniej elastyczne niż w przypadku mąki pszennej. Warto mieć jednak na uwadze, że łatwiej uniknąć niepożądanego podczas wypieków zakalca. Przygotowane z tego rodzaju mąki słodkości będą też zdrowsze niż w przypadku tradycyjnie używanej mąki.
Mąka orkiszowa ma wiele cennych właściwości. Poprawia m.in. funkcjonowanie serca i układu odpornościowego, a jej regularne spożywanie poprawia koncentrację. To jednak nie wszystko. Zapobiega biegunkom, wzdęciom i zaparciom, a także wspomaga metabolizm. Chroni też przed infekcjami bakteryjnymi, reguluje gospodarkę hormonalną i zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych.