Naleśniki bez grama mleka? Tak przygotowane ciasto jest mistrzowsko puszyste i sprężyste

Naleśniki to kulinarny banał, jednak jak się okazuje, nie każdy zna przepis na wersję idealną. Okazuje się, ze w składzie nie musi być ani grama mleka, by ciasto było lekkie, puszyste i delikatne. Nabiał można łatwo zastąpić - w naszym przepisie zdradzamy wszystkie triki, które doprowadzą do naleśnikowej perfekcji.

Przygotowanie naleśników może być bardzo proste jeśli mamy dobry i sprawdzony przepis. Kluczem są odpowiednie proporcje produktów i właściwe smażenie. Warto też pamiętać o okrojonej liście składników, bowiem czasami mniej znaczy więcej. 

Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy

Naleśniki idealne bez grama mleka? Zastąp nabiał i ciesz się obłędnym smakiem 

Naleśniki to danie, któremu nie da się oprzeć. Przepis na nie zna niemal każdy, jednak ta metoda gwarantuje niebanalny smak i perfekcyjne ciasto. To przysłowiowa bułka z masłem, jeśli jednak zależy nam na perfekcyjnym efekcie, trzeba włożyć w przygotowania odrobinę sprytu i miłości. Przede wszystkim warto zadbać o złote proporcje, skład i właściwe napowietrzenie ciasta oraz późniejsze leżakowanie - to sprawi, że podczas smażenia wszystko pójdzie gładko, a smak będzie na piątkę z plusem. 

Wiele osób uważa, że naleśniki muszą w składzie zawierać nabiał. Zdaje się, że to jednak kulinarny mit. Naleśniki bez grama mleka mogą smakować równie dobrze, a co najważniejsze będą równie sprężyste, lekkie i puszyste co klasyka. Warto mieć w zanadrzu jednak wodę gazowaną. 

Przepis na doskonałe naleśniki. Wyklucz nabiał, a wyjdą o niebo lepsze

Składniki: 

  • szklanka mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 i 1/4 szklanki wody,
  • łyżeczka cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 i 1/4 łyżki oliwy lub dwie łyżki rozpuszczonego masła. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od ubicia jajek ze szczyptą soli. Następnie dodajemy mąkę, odmierzoną ilość wody, sól oraz cukier. 
  2. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy na niewielkich obrotach. 
  3. Ciasto naleśnikowe powinno mieć odpowiednią, gładką konsystencję. Sprawdź ją, nabierając ciasto na łyżkę i podnosząc łyżkę pionowo - ciasto powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki, nie powinno być jednak za rzadkie.
  4. Tak przygotowane ciasto odkładamy na 30 minut leżakowania - nie trzeba wkładać naczynia do lodówki. 
  5. Po tym czasie smażymy naleśniki na specjalnej patelni lub niewielkiej ilości masła z obu stron na złoty kolor.
  6. Naleśniki serwujemy z ulubionymi dodatkami. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA