Obieranie jajek to często mozolna i nużąca czynność. Jak się jednak okazuje, można się z tym ekspresowo uporać. Z naszym rewelacyjnym patentem zrobisz to w mgnieniu oka i to bez nadzwyczajnych starań. Wystarczy jeden owoc, a wszystko pójdzie jak z płatka.
Jajka to w kuchni produkt niemal niezastąpiony - dodajemy je zarówno do śniadań, obiadów, jak i deserów lub wypieków. Ich gotowanie to łatwa sztuka, jednak pierwsze schody zaczynają się przy obieraniu. Niestety, produkt często sprawia trudność szczególnie przy obieraniu. To czasami prawdziwe wyzwanie, by pozbyć się uporczywej skorupki, kurczowo przylepionej do białka. Na szczęście mamy sposób, który łatwo się upora z tym wyzwaniem.
Kolejnym trikiem na szybkie obieranie jajek jest trzymanie produktu na kuchennym blacie jeszcze przed ugotowaniem. Jajka o temperaturze pokojowej nie powinny sprawiać nam problemu. Ta metoda korzystnie wpłynie na gotowanie, ale i odchodzenie skorupki.
Choć obieranie ugotowanych jajek ze skorupki bywa uciążliwe, nie zawsze musi tak być. Ciekawy trik przedstawiono na Instagramie @tokopediaparents. Wystarczy, że do naczynia z naszymi jajkami włożymy gruby plasterek cytryny. Ta magiczna sztuczka działa cuda - na filmiku pokazano, że po ugotowaniu jajka przełożono do wody wypełnionej kostkami lodu, by szybciej ostygły, a następnie obrano je bez żadnego problemu.
Wśród innych sprawdzonych metod, warto wyróżnić trik ze słoikiem. Ugotowane jaja wkładamy do słoika, nalewamy odrobinę wody i wszystko dokładnie wstrząsamy. W ten sposób skorupka gładko i bez żadnego problemu odejdzie, a my zaoszczędzimy sporo czasu.