Duża część polskich dań jest ceniona nie tylko przez mieszkańców naszego kraju, ale również zagranicznych turystów. Niestety regionalne frykasy nie zawsze trafiają w kubki smakowe każdego. Poznaj trzy najgorsze potrawy rodem z Polski, które zostały wymienione w rankingu najgorszych dań świata.
Jak Polska długa i szeroka tyle wspaniałości kulinarnych i regionalnych produktów. Niestety, wiele z nich przez niektóre osoby uznawane są na nie tylko niejadalne, ale i wprost obrzydliwe. Warto jednak podkreślić,ze nie tylko nasz kraj z takowych słynie - kulinarne dziwactwa znajdziemy na całym globie, co idealnie ilustruje ranking najbardziej obrzydliwych specjałów ze świata.
Lubimy szczycić się wysokimi pozycjami w międzynarodowych rankingach, jednak ten konkretny może budzić lekkie zażenowanie. Pierwsze polskie danie, które zajęło 11 miejsce na liście, to czernina. Zupa, która niegdyś była prawdziwym klasykiem, dziś budzi wiele kontrowersji. Przede wszystkim przez skład - zupa o charakterze polewki, której bazą są rosół i krew kaczki, gęsi lub królika.
19 miejsce w rankingu należy z kolei do... zupy truskawkowej! Dla wielu ta decyzji może być oburzająca, bo ten kultowy smak dzieciństwa jest chętnie podawany w wielu domach. Jury uznało jednak, że owoc w duecie z makaronem i to jeszcze w formie zupy może wywoływać mdłości.
Trzecia i już na szczęście ostatnia pozycja z Polski zajęła miejsce 30. Mowa tu o kiełbasie parówkowej, która to została okrzyknięta również dziwnym tworem mięsnym. Jeśli chodzi o ostatnią polską pozycję w trzydziestce, to jest ona połączeniem smaków kiełbasy i parówek. Ma grubą skórkę i delikatne wnętrze, a jej konsystencja przypomina tradycyjne parówki.
Kto został liderem rankingu? Pierwsze, choć tym razem niezaszczytne, miejsce powędrowało na Islandię za Hákarl - danie, które przygotowuje się z fermentowanego mięsa rekina polarnego. Srebro zdobyli amerykanie, tworząc ramen burgera. Jest to jedne z najsłynniejszych japońskiej dań w wersji rodem USA - zamiast bułki w tradycyjnej formie znajdziemy makaron. Trzecie miejsce to z kolei Yerushalmi Kugel, czyli żydowskie danie, które na pierwszy rzut oka kusi apetycznym wyglądem. Szybko jednak okazuje się, że ów skarmelizowane ciasto należy przeciąć i doprawić solą, pieprzem oraz cynamonem.