Błyskawiczne łakocie na karnawał. Takich oponek nie kupisz w cukierni, ale zapamiętaj zasadę pół na pół

W końcu nadszedł karnawał, czyli czas, kiedy możemy tonąć w łakociach i nabierać energii i dobrego nastroju na nadchodzące miesiące. Karnawał to jednak nie tylko faworki i pączki. Dziś mamy dla was przepis na błyskawiczne oponki, które są mięciutkie i puchate jak pluszowy miś. Wystarczy kilka składników i zasada pół na pół.

Oponki serowe to obok pączków i faworków nasze ulubione karnawałowe łakocie i z czystym sumieniem mogę przyznać, że te oponki z naszego przepisu nie mają sobie równych. Przepis jest naprawdę prosty, oponki robi się szybciuteńko, a kluczem ich puszystości są odpowiednie proporcje, które naprawdę łatwo zapamiętać - ile twarogu, tyle mąki. 

Zobacz wideo

Szybkie łakocie na karnawał - przepis na oponki serowe

Składniki:

  • 250 g półtłustego lub tłustego twarogu
  • 250 g mąki pszennej niskiego typu 
  • 2 żółtka z większych jajek
  • ok. 100-120 g śmietany 18 proc
  • łyżka cukru waniliowego
  • 3-4 łyżki cukru (możesz dodać więcej, jeśli wolisz słodsze oponki)
  • 2 łyżeczki sody
  • olej do głębokiego smażenia

Oponki karnawałowe - sposób wykonania:

  1. Na samym początku zadbaj o to, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Następnie przesiej do miski mąkę i wymieszaj ją z sodą. 
  2. Twaróg zmiel, najlepiej dwukrotnie (jeśli używasz np. twarogu z wiaderka, możesz pominąć tę czynność). Następnie wymieszaj twaróg z żółtkami, cukrami i śmietaną. 
  3. Do miski z twarogiem dodaj mąkę i całość dokładnie wymieszaj na gładką masę. Jeśli uznasz, że ciasto jest zbyt rzadkie, możesz dodać odrobinę mąki ziemniaczanej. 
  4. Stolnicę lub blat delikatnie podsyp mąką i rozwałkuj ciasto na oponki na placek o grubości ok. 1 cm. Następnie przygotuj szklankę i mniejszy średnicą kieliszek. Za ich pomocą wycinaj z placka oponki. 
  5. W garnku lub głębokim i szerokim rondlu porządnie rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Następnie partiami wkładaj oponki do tłuszczu i smaż z obu stron, aż będą złote. Pilnuj jednak temperatury oleju - jeśli będzie za gorący, oponki się spalą. Optymalna temperatura to 170 - 180 stopni. 
  6. Po usmażeniu połóż oponki na tęczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj oprószone cukrem pudrem lub odrobiną cynamonu. 

Tak przygotowanymi oponkami wyznasz miłość swoim bliskim i sprawisz, że będą zajadać się, aż miło. Sprawdzaj naszą stronę na bieżąco, bo planujemy zdradzić dużo więcej pysznych, karnawałowych przepisów. 

Więcej o: