Oponki serowe to obok pączków i faworków nasze ulubione karnawałowe łakocie i z czystym sumieniem mogę przyznać, że te oponki z naszego przepisu nie mają sobie równych. Przepis jest naprawdę prosty, oponki robi się szybciuteńko, a kluczem ich puszystości są odpowiednie proporcje, które naprawdę łatwo zapamiętać - ile twarogu, tyle mąki.
Szybkie łakocie na karnawał - przepis na oponki serowe
Składniki:
- 250 g półtłustego lub tłustego twarogu
- 250 g mąki pszennej niskiego typu
- 2 żółtka z większych jajek
- ok. 100-120 g śmietany 18 proc
- łyżka cukru waniliowego
- 3-4 łyżki cukru (możesz dodać więcej, jeśli wolisz słodsze oponki)
- 2 łyżeczki sody
- olej do głębokiego smażenia
Oponki karnawałowe - sposób wykonania:
- Na samym początku zadbaj o to, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Następnie przesiej do miski mąkę i wymieszaj ją z sodą.
- Twaróg zmiel, najlepiej dwukrotnie (jeśli używasz np. twarogu z wiaderka, możesz pominąć tę czynność). Następnie wymieszaj twaróg z żółtkami, cukrami i śmietaną.
- Do miski z twarogiem dodaj mąkę i całość dokładnie wymieszaj na gładką masę. Jeśli uznasz, że ciasto jest zbyt rzadkie, możesz dodać odrobinę mąki ziemniaczanej.
- Stolnicę lub blat delikatnie podsyp mąką i rozwałkuj ciasto na oponki na placek o grubości ok. 1 cm. Następnie przygotuj szklankę i mniejszy średnicą kieliszek. Za ich pomocą wycinaj z placka oponki.
- W garnku lub głębokim i szerokim rondlu porządnie rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Następnie partiami wkładaj oponki do tłuszczu i smaż z obu stron, aż będą złote. Pilnuj jednak temperatury oleju - jeśli będzie za gorący, oponki się spalą. Optymalna temperatura to 170 - 180 stopni.
- Po usmażeniu połóż oponki na tęczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj oprószone cukrem pudrem lub odrobiną cynamonu.
Tak przygotowanymi oponkami wyznasz miłość swoim bliskim i sprawisz, że będą zajadać się, aż miło. Sprawdzaj naszą stronę na bieżąco, bo planujemy zdradzić dużo więcej pysznych, karnawałowych przepisów.