Z tym przepisem na faworki każdy czwartek może być tłustym czwartkiem. Można je zajadać po kwadransie

Faworki to świetna przekąska na tłusty czwartek, jednak gwarantujemy, że tak samo dobrze, a nawet lepiej, będzie smakować w każdy inny dzień. Oto przepis na proste faworki, które będą gotowe już po 15 minutach.

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, jednak nie trzeba czekać, by przygotować obłędnie pyszne faworki. Ich ekspresowa wersja zaskoczy każdego, kto do tej pory nie robił tego deseru w obawie o poziom trudności i czasochłonność. Oto przepis, który trzeba koniecznie zapisać na później. 

Zobacz wideo Pączki! Testujemy, próbujemy i sprawdzamy ceny rozkosznego deseru

Przepis na faworki w 15 minut. W moim domu nie robi się już żadnych innych 

Faworki, nazywane również chrustem, to deser, na którego przygotowanie wcale nie musimy tracić zbyt dużo czasu i energii - warunkiem jest jednak zastosowanie się do tego fantastycznego przepisu. To receptura idealna dla zabieganych, którzy lubią czasem pozwolić sobie na odrobinę słodkiego szaleństwa. Więcej fantastycznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Składniki: 

  • 500 g mąki pszennej, 
  • 5 żółtek, 
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany, 
  • pół łyżeczki soli, 
  • 2 łyżki spirytusu, 
  • olej do smażenia, 
  • cukier puder do posypania. 

Błyskawiczne faworki w 15 minut. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Na stolnicę przesiej mąkę. Zrób w niej wgłębienie, wlej żółtka oraz kilka łyżek śmietany. Całość wymieszaj, możesz do tego użyć widelca. 
  2. Następnie dodaj dwie łyżki spirytusu i zacznij wyrabiać ciasto, by stało się elastyczne i jednolite. 
  3. Po zagnieceniu masy podziel ją na dwie równe części. Aby ciasto było odpowiednio napowietrzone, uderzaj w nie kilkukrotnie wałkiem. 
  4. Solnicę podsyp mąką i umieść na niej ciasto. Każdą część ciasta rozwałkuj na cieniutki placek. 
  5. Wycinaj paseczki o wielkości około 6 cm. Powstałe kawałek przetnij na środku i przez naciętą dziurkę przewiń jeden koniec ciasta, formując zgrabnego zawijasa. 
  6. Wrzucaj na rozgrzany w garnku olej. Smaż z obu stron na rumiany kolor. 
  7. Wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu i posyp cukrem pudrem. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.