Widząc w kuchni czerstwe pieczywo, pierwsze co nasuwa się na myśl, to pozbycie się go. Zanim jednak wyrzucisz do kosza suchy i twardy chleb czy bułkę, sprawdź, co pysznego możesz jeszcze przyrządzić. Jak się okazuje, pomysłów jest wiele, a najlepszy zakłada przerobienie pieczywa na chrupką i pyszną panierkę. Jak ją przygotować? Wyjaśniamy.
Panierka z czerstwego chleba sprawi, że kotlety mięsne, jak i warzywne, wyjdą doskonale chrupiące i smaczne. W tym celu nie potrzebujesz wcale wielu składników, większość z nich zapewne już posiadasz w swojej kuchni lub spiżarce. Co zatem trzeba zawczasu przygotować?
Składniki:
Sposób przygotowania:
Z kromek chleba odkrój najpierw skórki, a następnie pokrój całość w drobną kostkę. W misce wymieszaj jajka, mąkę, mleko, starty ser, przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek oraz przyprawy: paprykę, sól i pieprz. Wszystko wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą, gładką masę. Kawałki pieczywa zanurz w gęstym cieście, a po chwili przyłóż je do kotletów i włóż na rozgrzaną patelnię z olejem lub oliwą. Smaż obustronnie, do momentu, aż danie nabierze złocistej, chrupiącej warstwy.
Twarde i suche pieczywo świetnie nadaje się na bazę do innych smakowitych potraw. Można go wykorzystać do przyrządzenia mięsnej lub warzywnej zapiekanki, knedli, zupy chlebowej, czyli tzw. śląskiej wodzionki czy też spodu do sernika lub szarlotki. Czerstwe bułki i chleb można także upiec w piekarniku i otrzymać pyszne grzanki czosnkowe oraz usmażyć z jajkiem w formie francuskich tostów. Niektórzy szczycą się również tym, że potrafią wykonać zakwas chlebowy na bazie starego pieczywa. Możliwości jest więc wiele, warto o nich pamiętać na przyszłość, aby nie marnować żywności.