Ciasto Trzech Króli to obłędny wypiek, któremu nie sposób się oprzeć. Aż 85 proc. Francuzów, mimo upływu wieków, przygotowuje je tego dnia w swoich domach. Jaki sekret kryje? Będziecie zaskoczeni.
Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze
Francuskie ciasto Trzech Króli, czyli Galette des Rois. Przepisy różnią się w zależności od regionu
W zależności od regionu Francji przygotowuje się inne Galette des Rois. Na północy Francji jest to ciasto francuskie nadziewane masą migdałową, a na południu ciasto drożdżowe, ułożone na kształt złączonych bułek z kandyzowanymi rodzynkami w środku oraz skórką pomarańczową lub cytrynową. Na wschodzie wykonuje się je z kolei z ciasta parzonego i cukru, bez innych dodatków.
Zgodnie z tradycją w każdym tego rodzaju wypieku znajdowało się ziarno bobu. Szczęśliwy znalazca stawał się królem lub królową i otrzymywał specjalną koronę. Ciasto krojone było na tyle kawałków, ile było osób, z uwzględnieniem biedaka, który mógłby przekroczyć próg domu. Z czasem bób zastąpiono porcelanowymi figurkami, które przedstawiały postać Dzieciątka Jezus, a następnie czapką frygijską.
Przepis na ciasto Trzech Króli. Sposób przygotowania krok po kroku
Składniki:
- 2 płaty ciasta francuskiego,
- 130 g mielonych migdałów,
- 120 g miękkiego masła,
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego,
- 2 jajka,
- 1 żółtko,
- 1 ziarno suchego bobu,
- płatki migdałowe do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Mielone migdały, cukier, masło i ekstrakt migdałowy ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy dwa jajka i mieszamy do połączenia składników.
- Tortownicę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wykładamy jednym płatem ciasta francuskiego. Nadmiar ciasta odcinamy. Robimy nakłucia widelcem.
- Na ciasto wykładamy masę migdałową i wkładamy ziarenko bobu.
- Wycinamy mniejszy krążek z drugiego płatu ciasta francuskiego i przykrywamy masę. Dokładnie zlepiamy brzegi i pośrodku robimy dziurkę, która stanie się ujściem dla powietrza.
- Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 15 minut. Posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy jeszcze przez 20 minut w zmniejszonej temperaturze 175 stopni Celsjusza.