Francuskie ciasto Trzech Króli będzie hitem również na polskim stole. Demaskujemy jego sekret

Galette des Rois to ciasto Trzech Króli. Nazywane jest tak nie bez powodu. We Francji serwowane jest bowiem 6 stycznia. Wiele osób może być zaskoczonych tym, że tradycja tego wypieku sięga aż XIV wieku. Jak przygotować to ciasto w domu? Sprawdźmy.

Ciasto Trzech Króli to obłędny wypiek, któremu nie sposób się oprzeć. Aż 85 proc. Francuzów, mimo upływu wieków, przygotowuje je tego dnia w swoich domach. Jaki sekret kryje? Będziecie zaskoczeni. 

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Francuskie ciasto Trzech Króli, czyli Galette des Rois. Przepisy różnią się w zależności od regionu 

W zależności od regionu Francji przygotowuje się inne Galette des Rois. Na północy Francji jest to ciasto francuskie nadziewane masą migdałową, a na południu ciasto drożdżowe, ułożone na kształt złączonych bułek z kandyzowanymi rodzynkami w środku oraz skórką pomarańczową lub cytrynową. Na wschodzie wykonuje się je z kolei z ciasta parzonego i cukru, bez innych dodatków.

Zgodnie z tradycją w każdym tego rodzaju wypieku znajdowało się ziarno bobu. Szczęśliwy znalazca stawał się królem lub królową i otrzymywał specjalną koronę. Ciasto krojone było na tyle kawałków, ile było osób, z uwzględnieniem biedaka, który mógłby przekroczyć próg domu. Z czasem bób zastąpiono porcelanowymi figurkami, które przedstawiały postać Dzieciątka Jezus, a następnie czapką frygijską. 

Przepis na ciasto Trzech Króli. Sposób przygotowania krok po kroku 

Składniki: 

  • 2 płaty ciasta francuskiego, 
  • 130 g mielonych migdałów, 
  • 120 g miękkiego masła, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego, 
  • 2 jajka, 
  • 1 żółtko, 
  • 1 ziarno suchego bobu
  • płatki migdałowe do dekoracji. 

Sposób przygotowania: 

  1. Mielone migdały, cukier, masło i ekstrakt migdałowy ucieramy   na jednolitą masę. Dodajemy dwa jajka i mieszamy do połączenia składników. 
  2. Tortownicę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wykładamy jednym płatem ciasta francuskiego. Nadmiar ciasta odcinamy. Robimy nakłucia widelcem.  
  3. Na ciasto wykładamy masę migdałową i wkładamy ziarenko bobu. 
  4. Wycinamy mniejszy krążek z drugiego płatu ciasta francuskiego i przykrywamy masę. Dokładnie zlepiamy brzegi i pośrodku robimy dziurkę, która stanie się ujściem dla powietrza. 
  5. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 15 minut. Posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy jeszcze przez 20 minut w zmniejszonej temperaturze 175 stopni Celsjusza. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.