Takiej pomidorowej w życiu nie jadłeś. Dodałam do niej ten składnik i już nigdy nie zrobię jej inaczej

Zupa pomidorowa to klasyk, który wykonuje się na bazie rosołu. Zazwyczaj robi się ją w poniedziałek, gdy niedzielny bulion nie zostanie do końca zjedzony. Przepis na nią jest banalnie prosty i każdy zna go na pamięć. Tym razem postanowiłam do niego dodać składnik, którego nikt się nie spodziewa. Całość wyszła naprawdę pysznie.

Tradycyjnej pomidorowej nie trzeba nikomu przedstawiać. Jej przepis jest tak znany, że niektórzy mogliby go wyrecytować o trzeciej nad ranem. Taka jego wersja jest na tyle dobra, że mało kto decyduje się ją zmieniać. Ja jednak uznałam, że warto dodać jej smaku i charakteru.

Zobacz wideo Jak uratować zbyt tłusty rosół?

Wrzuciłam więc składnik, który wywołał na twarzach rodziny zdziwienie. Mowa tu o pieczarkach. Okazało się, że był to strzał w dziesiątkę i taka forma podania spodobała się bliskim. Teraz każdy pyta, kiedy zrobię ją na obiad.

Przepis na zupę pomidorową z pieczarkami

Składniki

  • 300 g udek z kurczaka,
  • 2 marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • kawałek selera,
  • 200 g pieczarek,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 250 ml passaty pomidorowej,
  • krojone pomidory z puszki,
  • makaron,
  • natka pietruszki,
  • łyżeczka cukru,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Kawałki kurczaka dokładnie oczyść i wrzuć do większego garnka. Mięso zalej wodą, wrzuć ziele angielskie, liście laurowe i ustaw całość na średnim ogniu. Gotuj całość przez około 60 minut. W czasie gotowania pamiętaj, by zbierać z powierzchni szumowiny.
  2. Marchewki, pietruszkę i seler obierz i podziel na mniejsze kawałki. Wrzuć je do wywaru. Pieczarki dokładnie przemyj, oczyść i również pokrój w plastry. Gdy marchewka stanie się na wpół miękka, wrzuć grzyby do garnka.
  3. Następnie do garnka wlej passatę pomidorową, a także pomidory z puszki. Gotuj wszystko przez następne 25 minut.
  4. Na sam koniec przypraw wszystko solą, pieprzem i obsyp natką pietruszki. Przed podaniem wrzuć ugotowany wcześniej makaron. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.