Najbardziej puszysty sernik świata. Ciocia cukierniczka zdradziła mi sekretny składnik - lubią go dzieci

Puszysty sernik to marzenie każdej domorosłej cukierniczki lub cukiernika i prawdę mówiąc, wcale nie jest tak łatwo osiągnąć sernikowy sukces. Nie tym razem. Dziś zdradzimy przepis na sernik, który jest delikatny, puszysty i po prostu pyszny. Wśród listy składników rzecz, którą uwielbiały dzieci - mleko. Ale nie takie zwykłe mleko.

Przepis na sernik ma każdy w swoim przepiśniku. Niektórzy (jak ja) mają tych przepisów naprawdę sporo, ale i tak na weekend i wszelkie uroczystości stawia na jeden, najlepszy sernik. W moim przypadku jest to sernik z mlekiem w proszku, na który przepis dostałam od cioci, która była cukierniczką. Sernik z mlekiem w proszku wychodzi puszysty, leciuteńki i najlepszy na świecie. Nie ma opcji, że opadnie albo pęknie - będzie po prostu idealny. 

Zobacz wideo

Sernik z mlekiem w proszku - puszysty i nie opada

Składniki:

  • 1 kg tłustego lub półtłustego sera, najlepiej podwójnie zmielonego (możesz użyć także sera z wiaderka)
  • 180 g cukru do wypieków
  • 6 średnich jajek
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki oleju 
  • 1,5 szklanki mleka w proszku
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 opakowania proszku budyniowego śmietankowego
  • herbatniki lub biszkopty na spód

Sernik z mlekiem w proszku - sposób wykonania:

  1. Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Następnie przygotuj kilka misek. Oddziel białka od żółtek, do miski przesiej przez sito mleko w proszku, żeby nie było grudek. 
  2. Do największej miski włóż zmielony twaróg oraz dodaj żółtka. Dodaj także cukier waniliowy oraz proszki budyniowe. Następnie zmiksuj całość na gładką masę. Teraz stopniowo wlewaj mleko, nie przerywając miksowania. Na koniec dodaj olej oraz łyżka po łyżce mleko w proszku. 
  3. Zajmij się białkami. Ubij je na sztywną pianę i stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier i miksuj, aż uzyskasz jasną, błyszczącą bezę. 
  4. Teraz za pomocą szpatułki stopniowo przekładaj bezę do masy serowej i delikatnie mieszaj, uważając przy tym, by nie uszkodzić struktury piany. 
  5. Przygotuj formę do pieczenia, wyłóż ją papierem i natłuść masłem. Następnie ułóż herbatniki lub biszkopty i upewnij się, że dobrze przykleiły się do masła. Następnie łyżka po łyżce przelej maskę sernikową na spód. 
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni z funkcją grzania góra-dół. Piecz sernik przez ok. godzinę. Kiedy minie czas pieczenia, ostudź ciasto w piekarniku przy jedynie lekko uchylonych drzwiach. 

Po upieczeniu udekoruj sernik, jak tylko chcesz. Możesz po prostu oprószyć cukrem pudrem, polewą z mlecznej lub białej czekolady. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA