Przepis na dobre pączki z marmoladą – teraz usmażysz je w domu!
Przepis na dobre pączki z marmoladą nie jest trudny. Nie musisz biec do cukierni, aby cieszyć się wybornym smakiem. Przygotowanie własnoręcznych pączków da całej rodzinie mnóstwo frajdy! Zaangażuj dzieci i wspólnie przygotujcie się do wielkiego świętowania. Pamiętaj, że przepisy na pączki z marmoladą mogą być bardzo różne. Poniżej prezentujemy bardzo dobrą, sprawdzoną recepturę.
Zobacz wideo Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty na tłusty czwartek
Pączki z marmoladą – przepis krok po kroku:
Składniki na ciasto:
- 250 ml mleka
- około 2-3 łyżek cukru
- około 50 g świeżych drożdży
- odrobina soli
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 łyżki masła
- 1-2 łyżki spirytusu
Pozostałe składniki:
- litr oleju – dowolny rodzaj
- marmolada
- lukier
- smażona skórka pomarańczowa z odrobiną cukru
Wykonanie:
- Podgrzej mleko.
- Następnie umieść je w misce i dodaj rozkruszone drożdże.
- Dalej dołóż łyżkę mąki oraz cukru. Wymieszaj i wstaw miskę do garnka z gorącą wodą.
- Wymieszaj i odstaw na kwadrans.
- W tym czasie przygotuj mąkę. Przesiej ją i dodaj do miski. Dołóż sól oraz cukier wanilinowy.
- Żółtka + 1 jajko utrzyj z cukrem na gładką masę.
- Mąkę wymieszaj z drożdżową masą. Dodaj utarte jajka. Przejdź do wyrabiania masy.
- Dodaj następnie rozpuszczone i ostudzone masło oraz dolej spirytus.
- Wymieszaj. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia pod przykryciem. Użyj w tym celu ściereczki.
- Stolnicę podsyp mąką. Wyłóż na nią ciasto.
- Rozwałkuj ciasto. Wytnij szklanką krążki.
- Rozłóż je równomiernie na stolnicy i przykryj bawełnianą ściereczką.
- Pozostaw je do wyrośnięcia.
- Później nałóż marmoladę na każdy krążek i zaklej.
- Następnie przystąp do smażenia.
- Po usmażeniu i lekkim przestudzeniu, przystąp do namaczania pączków w lukrze.
- Następnie posyp je skórką pomarańczową.
* Możesz nadziać je marmoladą także po usmażeniu.
Nie kupuj lukru! Zrób go w domu!
Nie ma nic lepszego niż domowej roboty lukier. Możesz być pewien, że takiego lukru na pewno jeszcze nie próbowałeś. Różowa barwa i dodatek sojowego oleju jest ciekawą opcją. Przejdź do sposobu wykonania i zaskocz bliskich.
Składniki:
- 5-6 łyżek cukru pudru
- 2-3 łyżki syropu malinowego
- 1 łyżka wrzątku
- odrobina oleju sojowego
Wykonanie:
- Przesyp cukier puder do miski.
- Wymieszaj go z syropem malinowym.
- Następnie dolej odrobinę wrzątku.
- Dodaj olej sojowy. Pamiętaj, aby nie przesadzić z ilością.
- Wszystko dokładnie wymieszaj.
Zobacz też: Churros - meksykański przysmak prosto na Twoim stole! Sprawdź, jak wykonać pączki z meksykańskiego przepisu