Jak zrobić dobre karnawałowe pączki z marmoladą? Przygotuj się na wielkie świętowanie z pysznymi łakociami

Jak zrobić dobre pączki z marmoladą? Karnawał już tuż tuż, ale i tłusty czwartek zbliża się do nas wielkimi krokami, jest to więc doskonały moment na to, aby przemyśleć przepisy na domowej roboty pączki. Przed wami najlepszy przepis na pączki z marmoladą.

Przepis na dobre pączki z marmoladą – teraz usmażysz je w domu!

Przepis na dobre pączki z marmoladą nie jest trudny. Nie musisz biec do cukierni, aby cieszyć się wybornym smakiem. Przygotowanie własnoręcznych pączków da całej rodzinie mnóstwo frajdy! Zaangażuj dzieci i wspólnie przygotujcie się do wielkiego świętowania. Pamiętaj, że przepisy na pączki z marmoladą mogą być bardzo różne. Poniżej prezentujemy bardzo dobrą, sprawdzoną recepturę.

Zobacz wideo Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty na tłusty czwartek

Pączki z marmoladą – przepis krok po kroku:

Składniki na ciasto:

  •  250 ml mleka
  • około 2-3 łyżek cukru
  • około 50 g świeżych drożdży
  • odrobina soli
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 łyżki masła
  • 1-2 łyżki spirytusu 

Pozostałe składniki: 

  • litr oleju – dowolny rodzaj
  • marmolada
  • lukier
  • smażona skórka pomarańczowa z odrobiną cukru

Wykonanie:

  • Podgrzej mleko.
  • Następnie umieść je w misce i dodaj rozkruszone drożdże.
  • Dalej dołóż łyżkę mąki oraz cukru. Wymieszaj i wstaw miskę do garnka z gorącą wodą.
  • Wymieszaj i odstaw na kwadrans.
  • W tym czasie przygotuj mąkę. Przesiej ją i dodaj do miski. Dołóż sól oraz cukier wanilinowy.
  • Żółtka + 1 jajko utrzyj z cukrem na gładką masę.
  • Mąkę wymieszaj z drożdżową masą. Dodaj utarte jajka. Przejdź do wyrabiania masy.
  • Dodaj następnie rozpuszczone i ostudzone masło oraz dolej spirytus.
  • Wymieszaj. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia pod przykryciem. Użyj w tym celu ściereczki.
  • Stolnicę podsyp mąką. Wyłóż na nią ciasto.
  • Rozwałkuj ciasto. Wytnij szklanką krążki.
  • Rozłóż je równomiernie na stolnicy i przykryj bawełnianą ściereczką.
  • Pozostaw je do wyrośnięcia.
  • Później nałóż marmoladę na każdy krążek i zaklej.
  • Następnie przystąp do smażenia.
  • Po usmażeniu i lekkim przestudzeniu, przystąp do namaczania pączków w lukrze.
  • Następnie posyp je skórką pomarańczową.

* Możesz nadziać je marmoladą także po usmażeniu.

Nie kupuj lukru! Zrób go w domu!

Nie ma nic lepszego niż domowej roboty lukier. Możesz być pewien, że takiego lukru na pewno jeszcze nie próbowałeś. Różowa barwa i dodatek sojowego oleju jest ciekawą opcją. Przejdź do sposobu wykonania i zaskocz bliskich.

Składniki:

  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • 2-3 łyżki syropu malinowego
  • 1 łyżka wrzątku
  • odrobina oleju sojowego

Wykonanie:

  • Przesyp cukier puder do miski.
  • Wymieszaj go z syropem malinowym.
  • Następnie dolej odrobinę wrzątku.
  • Dodaj olej sojowy. Pamiętaj, aby nie przesadzić z ilością.
  • Wszystko dokładnie wymieszaj.

Zobacz też: Churros - meksykański przysmak prosto na Twoim stole! Sprawdź, jak wykonać pączki z meksykańskiego przepisu

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.