Jak zrobić pączki w domu? Najlepiej z przepisu, który jest przekazywany z pokolenia na pokolenie

Jak zrobić pączki w domu? Przy takich okazjach jak karnawał czy tłusty czwartek potrzeba specjalnych przepisów. Najlepiej takich, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie. W artykule prezentujemy właśnie taki przepis.

Jak zrobić najlepsze pączki w domu? To wcale nie jest trudne

Zastanawiasz się, jak zrobić najlepsze pączki w domu? Karnawał już lada dzień, warto więc zaopatrzyć się w dobry przepis na domowe pączki. Najlepsza receptura musi być dobrze sprawdzona, dlatego poniżej prezentujemy przepis na pączki, które zawsze wychodzą. 

Zobacz wideo Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty na tłusty czwartek

Jak zrobić pączki domowe? Podpowie nam pani Jola

Jak robi się pączki? To prostsze niż myślisz. Jeżeli jednak zależy nam na naprawdę wyjątkowym smaku i świetnym cieście, musimy skorzystać ze sprawdzonych receptur. Pani Jola od lat cieszy się ogromną popularnością. Jej kulinarna kariera rośnie na naszych oczach. Oczywiście nie dzieje się to bez przyczyny. Wieloletnie doświadczenie i wiedza – mówią same za siebie. Jeżeli zastanawiasz się, jak zrobić pączki domowym sposobem to zdecydowanie ten przepis jest dla Ciebie. Przejdźmy do sposobu wykonania.

Jak się robi pączki? Przepis znajdziesz tutaj:

Składniki na pączki:

  • 5-6 żółtek
  • 2 łyżki cukru
  • około 4 szklanek mąki pszennej
  • odrobina soli
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki śmietany
  • 2 łyżki spirytusu
  • 50 g rozpuszczonego i ostudzonego masła 

Składniki na rozczyn drożdżowy:

  • 50 g drożdży
  • ¾ szklanki mleka
  • łyżka mąki
  • łyżka cukru

Jak zrobić pączki w domu? Oto prosty przepis:

  • Żółtka umieść w misce. Dołóż cukier. Całość utrzyj.
  • W drugim naczyniu umieść przesianą mąkę. Dołóż sól i wymieszaj.
  • Połącz obie zawartości misek.
  • Przejdź do wykonania zaczynu.
  • Rozdrobnij drożdże. Dodaj cukier. Dobrze wymieszaj. Później dodaj mąkę. Dolej letnie mleko. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.
  • Tak przygotowany zaczyn dodaj do miski z mąką i jajkami. Dolej mleko, śmietanę i spirytus. Wymieszaj.
  • Zagnieć ciasto.
  • Rozpuść masło. Ostudź i dodaj do ciasta. Całość zagnieć.
  • Tak przygotowane ciasto przełóż do miski, którą wcześniej nasmarujesz olejem.
  • Przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce.
  • Później rozwałkuj ciasto na placek.
  • Jak formować pączki? Wystarczy wyciąć szklanką kółka. Następnie przełożyć kółka na deskę i delikatnie uformować je rękoma.
  • Pączki przełóż na deskę.
  • Odstaw na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • Przystąp do smażenia. Rozgrzej porządnie olej. Smaż je na głębokim tłuszczu.
  • Później delikatnie je przestudź i nadziej ulubionym dżemem lub marmoladą. Opcjonalnie możesz posypać je cukrem pudrem lub podawać z lukrem.

Pączki serwuj z ulubioną kawą lub gorącą herbatą. Będzie pysznie! Masz to jak w banku!

Zobacz też: Pączki Magdy Gessler - kulinarny hit idealny na tłusty czwartek. Sprawdź, jak zrobić najlepsze pączki

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.