Jak prawidłowo kroić mięso? Popularny błąd sprawi, że zniszczysz każdy gulasz i duszonki

Jak kroić mięso? Pewnie wielu z was odpowie - nożem! No tak, to pierwsza rzecz, od której trzeba zacząć. Jednak nie żartujmy, tylko przekonajcie się, czy nie popełniacie błędu. Czasem mięso wychodzi twarde, gumowate i niesmaczne, mimo tego, że przepis obiecywał, że będzie rozpływało się w ustach? Cóż, odpowiada za to najpewniej właśnie błąd w krojeniu. Odpowiemy na pytanie: jak prawidłowo kroić mięso.

Krojenie mięsa to chyba jedna z najczęściej wykonywanych i zarazem najbardziej prozaicznych czynności wykonywanych w kuchni. No bo cóż w tym trudnego? Masz przepis, załóżmy na gulasz, zatem przystępujesz do krojenia wołowiny lub wieprzowiny w większą kostkę i długo dusisz w aksamitnym sosie, by wręcz rozpływało się w ustach. I co? I klops, bo mięso jest twarde i ledwo da się je pogryźć. Jeśli z kolei robisz sos z kurczaka lub indyka, czyli mięsa z założenia delikatnego, a w efekcie wychodzi twarde i suche, można naprawdę stracić ochotę do gotowania. A wystarczy tylko dobrze pokroić mięso i oba problemy znikną. 

Zobacz wideo

Mięso już nigdy nie wyjdzie gumowate - wystarczy odpowiednio pokroić

Co to znaczy odpowiednio? To znaczy w poprzek włókien. Dlaczego to ważne? Otóż mięso krojone w poprzek włókien podczas obróbki nie traci swojego "kleju", przez co mięso pozostaje zwarte i wolniej nabiera temperatury, przez co soki zamykają się wewnątrz. Ta metoda sprawi, że każdy gulasz, sos mięsny, ale także duszonki, kurczak lub indyk w sosie, zupa gulaszowa albo strogonow wyjdą perfekcyjne. Mięso wówczas zawsze będzie delikatne, chyba że je przeciągniesz, ale to już inna sprawa. 

A co jeśli pokroimy mięso wzdłuż włókien?

Co się stanie? Stanie się dokładnie odwrotnie do tego, co napisałam wyżej. Mięso straci soki, stanie się twarde i gumowate, a to szczególnie męczące i denerwujące w przypadku wołowiny lub łopatki wieprzowej. Jeśli jednak przykładowo chcesz zrobić szybką sałatkę z kurczakiem typu gyros lub kotlety siekane, mięso nie musi przecież rozpływać się w ustach. Ale może i jeśli chcesz, żeby tak było, wiesz, jak pokroić mięso. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.