Dania z makaronu są nie tylko pyszne, ale i odpowiednie na każdą okazję. Wystarczy kilka prostych składników i banalne przygotowanie, by zadowolić największych smakoszy. Warto postawić jednak na coś szczególnego i wyjątkowego, właśnie dlatego przedstawiamy recepturę na nieco inny sos niż bolognese.
Kuchnia włoska to esencja smaków, kolorów i niesamowitych doznań kulinarnych. Sekret perfekcyjnych dań tkwi w gruncie rzeczy w prostocie i niepodważalnej jakości produktów. W święto spaghetti, które wypada 4 stycznia, warto jednak nieco zaszaleć i poza nudną carbonarą czy pomidorowym klasykiem przygotować coś nieco bardziej specjalnego. Sycylijski przepis na Picchi Pacchio sprawdzi się tu doskonale i zachwyci nawet samą włoską babcię!
Włoskie specjały często bazują na prostych składnikach, a co lepsze zazwyczaj wystarczy mniej niż kwadrans, by je przygotować. Podobnie jest z makaronem sycylijskim Picchi Pacchio, który łączy obłędne pomidory, anchois, bazylię i oczywiście ser. Takie połączenie doskonale sprawdzi się w chłodne popołudnia - wypełni dom obłędnym smakiem i co najważniejsze zasmakuje największym fanom smaków słonecznej Italii.
Składniki:
Sposób przygotowania: