Mistrzowskie spaghetti z sycylijskim akcentem. Ta pasta smakuje lepiej niż od włoskiej babci

4 stycznia wypada święto, które przypadnie do gustu wszystkim fanom słonecznej Italii i jej smaków. Dzień spaghetti to doskonały pretekst do przygotowania obłędnej pasty. Zapomnij jednak o klasycznym ragu czy carbonara - poznaj sycylijską recepturę z rybnym akcentem.

Dania z makaronu są nie tylko pyszne, ale i odpowiednie na każdą okazję. Wystarczy kilka prostych składników i banalne przygotowanie, by zadowolić największych smakoszy. Warto postawić jednak na coś szczególnego i wyjątkowego, właśnie dlatego przedstawiamy recepturę na nieco inny sos niż bolognese. 

Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca

Pasta tak dobra, że włoska babcia poprosiłaby o dokładkę 

Kuchnia włoska to esencja smaków, kolorów i niesamowitych doznań kulinarnych. Sekret perfekcyjnych dań tkwi w gruncie rzeczy w prostocie i niepodważalnej jakości produktów. W święto spaghetti, które wypada 4 stycznia, warto jednak nieco zaszaleć i poza nudną carbonarą czy pomidorowym klasykiem przygotować coś nieco bardziej specjalnego. Sycylijski przepis na Picchi Pacchio sprawdzi się tu doskonale i zachwyci nawet samą włoską babcię! 

Włoskie specjały często bazują na prostych składnikach, a co lepsze zazwyczaj wystarczy mniej niż kwadrans, by je przygotować. Podobnie jest z makaronem sycylijskim Picchi Pacchio, który łączy obłędne pomidory, anchois, bazylię i oczywiście ser. Takie połączenie doskonale sprawdzi się w chłodne popołudnia - wypełni dom obłędnym smakiem i co najważniejsze zasmakuje największym fanom smaków słonecznej Italii. 

Sycylijski makaron Picchi Pacchio z dodatkiem anchois

Składniki: 

  • 360 g makaronu spaghetti,
  • 1 kg świeżych pomidorów lub te dobrej jakościowo z puszki,
  • 4 fileciki anchois,
  • 3 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • 100 g sera Provolone,
  • oliwa z oliwek,
  • kilka listków bazylii,
  • sól,
  • pieprz grubo mielony. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zanurz pomidory w gorącej wodzie, obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki. Jeśli korzystasz z tych z puszki, przełóż je do miseczki i dokładnie rozgnieć widelcem. 
  2. Pokrój drobno cebulę oraz czosnek - warzywa smaż na patelni z odrobiną oliwy. Gdy całość się zarumieni, dodaj anchois. Po chwili dodaj pomidory, liście bazylii, sól i pieprz i zredukuj sos.
  3. W tym czasie ugotuj spaghetti al dente. 
  4. Do gotowego sosu dodaj makaron, wszystko pięknie wymieszaj, aż pomidory pokryją pastę. Na koniec ser i gotowe. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.