Żadna cebulka i skwarki. Kopytka najlepiej smakują z tym sosem. Z nim zyskują nie tylko na smaku

Kopytka to bardzo popularna potrawa, która na naszych stołach gości od wielu lat. Podaje się je w wielu wersjach i z różnymi okrasami. Dziś chcemy pokazać ich nową odsłonę. W ten sposób nie tylko zyskują na smaku, a także świetnie się prezentują. Przekonają do siebie każdego niejadka.

Klasyczne kopytka jadł chyba każdy. Ugotowane ziemniaczane kluseczki podaje się z wysmażoną cebulką, skwarkami lub różnego rodzaju sosami. W moim domu najczęściej przygotowuje się sos pieczarkowy, jednak to się zmieniło, gdy poznałam ten przepis. Okazuje się, że to kultowe danie można zaserwować jeszcze z czymś lepszym. Mianowicie chodzi o sos brokułowy. Jego zielony kolor świetnie się prezentuje, a smak powala na kolana. Przy najbliższej okazji spróbuj tej metody, a przekonasz się, że nie zrobisz kopytek inaczej.

Zobacz wideo Prosty sposób na kopytka z pesto z pietruszki

Przepis na kopytka w sosie brokułowym

Składniki na kopytka

  • 400 g ugotowanych ziemniaków,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • żółtko,
  • sól.

Składniki na sos brokułowy

  • duży brokuł,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka masła klarowanego,
  • 300 ml śmietany 18%,
  • łyżka startego parmezanu,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie kopytek. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę do dużej miski. Dodaj do nich mąkę pszenną i ziemniaczaną, a także żółtko. Dopraw solą i dokładnie wyrabiaj do uzyskania jednolitej masy.
  2. Ziemniaczane ciasto podziel na pół i z każdej części uformuj wałek. Każdy z nich pokrój na mniejsze części na kształt kopytek. Tak przygotowane kluski wrzuć do garnka z osoloną wodą. Gotuj przez 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  3. W tym czasie przygotuj sos. Brokuła umyj, umieść w garnku z osoloną wodą i gotuj przez około 5 minut. Następnie wyjmij go  i posiekaj na drobne kawałki.
  4. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć na nie przeciśnięty przez praskę czosnkiem. Podsmażaj go przez kilka chwil i dodaj posiekanego brokuła. Podsmaż całość przez 2-3 minuty, a następnie wlej śmietanę i dokładnie wymieszaj. Wsyp parmezan i dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Tak przygotowanym sosem polej gotowe kopytka. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.