-
Haps
-
Jak przygotować
- Zamieniłam mięso w gołąbkach na ten składnik i przepadłam. Od teraz robię je tylko w ten sposób
Zamieniłam mięso w gołąbkach na ten składnik i przepadłam. Od teraz robię je tylko w ten sposób
Klasyczny przepis na gołąbki mówi, by do liści kapusty włożyć farsz z ryżu i mięsa mielonego. Postanowiłam złamać tę zasadę i z receptury pozbyłam się mięsa. Zamieniłam go na inny składnik, który świetnie się sprawdził. Gdy podałam je na rodzinnej imprezie, słyszałam same głosy zachwytu. Od teraz używam tylko tego przepisu.
Gołąbki od dawna zapisane są na kartach polskiej kuchni jako jedne z najpopularniejszych i najbardziej lubianych dań. Sięga się po tę potrawę nie tylko od święta, chociaż czas przygotowania jest długi, a sama czynność wymagająca. Klasyczna potrawa, którą tak wszyscy uwielbiają jest gotowana, lub pieczona i podawana z pysznym domowym sosem pomidorowym.
Zobacz wideo Gołąbki, czyli polskie sajgonki? Wypróbuj przepis
Wersja tej potrawy, którą przedstawiamy różni się na tle klasycznej wersji. Przede wszystkim nie wyczujesz w nich smaku mięsa. Zamienione jest ono na pieczarki, które wcześniej zostały lekko podsmażone. Dzięki takiej wersji można poczuć nowy smak kultowej potrawy.
Przepis na gołąbki bez mięsa
Składniki
- 500 g białego ryżu,
- 500 g pieczarek,
- 500 ml bulionu,
- 2 jajka,
- 2 cebule,
- masło do smażenia,
- główka kapusty,
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- 3 liście laurowe,
- 4 kulki ziela angielskiego,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Do garnka wlej wodę, dosyp soli i wlej odrobinę oleju. Dzięki temu, że w wodzie znajduje się tłuszcz, liście kapusty będą lepiej odchodzić.
- Z kapusty wytnij głąb i wsadź ją do garnka. Pamiętaj, aby umiejscowić ją otworem do dna. Przykryj pokrywką i gotuj około 10 minut.
- Po tym czasie odwróć warzywo do góry otworem i wyjmij odchodzące, miękkie liście.
- Z ugotowanych liści delikatnie wytnij twardsze miejsca i pozostaw je do przestygnięcia.
- Cebulę obierz, posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor na odrobinie masła. Pieczarki dokładnie przemyj, posiekaj je na cienkie plastry lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przygotowane grzyby dorzuć do cebuli i smaż przez kilka minut.
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem masła. Dorzuć do niego również ziele angielskie i liście laurowe. Jeśli lubisz, możesz także dorzucić kostkę rosołową.
- Ugotowany ryż pozostaw do wystudzenia. Następnie dodaj do niego grzyby wraz z cebulką. Dopraw wszystko solą, pieprzem i obiema paprykami, dokładnie wymieszaj.
- Teraz czas na robienie gołąbków. Farsz umieść na liściu i dokładnie zawiń.
- Po przygotowaniu gołąbków ugotuj je. Na dno garnka umieść liście z wyciętego głąba i skrawki z kapusty. Na tak wyłożonym dnie umieść gołąbki. Zalej wszystko bulionem i dolej wodę. Na górę umieść kilka liści kapusty.
- Gołąbki gotuj przez około 2 godziny. Podawaj polane sosem pomidorowym.