Klasyczny przepis na gołąbki mówi, by do liści kapusty włożyć farsz z ryżu i mięsa mielonego. Postanowiłam złamać tę zasadę i z receptury pozbyłam się mięsa. Zamieniłam go na inny składnik, który świetnie się sprawdził. Gdy podałam je na rodzinnej imprezie, słyszałam same głosy zachwytu. Od teraz używam tylko tego przepisu.
Slatan /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Gołąbki od dawna zapisane są na kartach polskiej kuchni jako jedne z najpopularniejszych i najbardziej lubianych dań. Sięga się po tę potrawę nie tylko od święta, chociaż czas przygotowania jest długi, a sama czynność wymagająca. Klasyczna potrawa, którą tak wszyscy uwielbiają jest gotowana, lub pieczona i podawana z pysznym domowym sosem pomidorowym.
REKLAMA
Zobacz wideo Gołąbki, czyli polskie sajgonki? Wypróbuj przepis
Wersja tej potrawy, którą przedstawiamy różni się na tle klasycznej wersji. Przede wszystkim nie wyczujesz w nich smaku mięsa. Zamienione jest ono na pieczarki, które wcześniej zostały lekko podsmażone. Dzięki takiej wersji można poczuć nowy smak kultowej potrawy.
Przepis na gołąbki bez mięsa
Składniki
500 g białego ryżu,
500 g pieczarek,
500 ml bulionu,
2 jajka,
2 cebule,
masło do smażenia,
główka kapusty,
łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
3 liście laurowe,
4 kulki ziela angielskiego,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania
Do garnka wlej wodę, dosyp soli i wlej odrobinę oleju. Dzięki temu, że w wodzie znajduje się tłuszcz, liście kapusty będą lepiej odchodzić.
Z kapusty wytnij głąb i wsadź ją do garnka. Pamiętaj, aby umiejscowić ją otworem do dna. Przykryj pokrywką i gotuj około 10 minut.
Po tym czasie odwróć warzywo do góry otworem i wyjmij odchodzące, miękkie liście.
Z ugotowanych liści delikatnie wytnij twardsze miejsca i pozostaw je do przestygnięcia.
Cebulę obierz, posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor na odrobinie masła. Pieczarki dokładnie przemyj, posiekaj je na cienkie plastry lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przygotowane grzyby dorzuć do cebuli i smaż przez kilka minut.
Ryż ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem masła. Dorzuć do niego również ziele angielskie i liście laurowe. Jeśli lubisz, możesz także dorzucić kostkę rosołową.
Ugotowany ryż pozostaw do wystudzenia. Następnie dodaj do niego grzyby wraz z cebulką. Dopraw wszystko solą, pieprzem i obiema paprykami, dokładnie wymieszaj.
Teraz czas na robienie gołąbków. Farsz umieść na liściu i dokładnie zawiń.
Po przygotowaniu gołąbków ugotuj je. Na dno garnka umieść liście z wyciętego głąba i skrawki z kapusty. Na tak wyłożonym dnie umieść gołąbki. Zalej wszystko bulionem i dolej wodę. Na górę umieść kilka liści kapusty.
Gołąbki gotuj przez około 2 godziny. Podawaj polane sosem pomidorowym.