-
Haps
-
Jak przygotować
- Nie robię jej często i za każdym razem każdy na nią czeka. Kolejka ustawia się po dokładkę
Nie robię jej często i za każdym razem każdy na nią czeka. Kolejka ustawia się po dokładkę
W moim domu bardzo często goszczą zupy. Jednak tak jest wyjątkowo rzadko gotowa. Ze względu na to, że jej aromat rozchodzi się po całym domu, wszyscy bardzo na nią czekają. Za każdym razem gdy ją robię, nie mogę odpędzić się od pytań o przepis. Jej smak to zasługa tego kremowego składnika.
Zupa pieczarkowa to klasyk na poziomie pomidorowej. Jest równie chętnie gotowana, lecz nie ma w tym nic dziwnego. Grzybowy aromat jest ciekawą i smaczną odskocznią od tradycyjnych dań, które gotuje się znacznie częściej. By nieco zmienić smak tego dania, dodaj do niego jeden kremowy składnik.
Zobacz wideo 3 pomysły na super proste zupy
Mowa tu o serku topionym, który połączony ze śmietaną i bulionem świetnie wpasowuje się w smak potrawy. Dzięki temu danie obiadowe zyska nową odsłonę, która nie będzie wiać nudą. Taka wersja z pewnością coraz częściej pojawi się na stołach. Gwarantuję, że jej smak oczaruje nawet tych, którzy nie przepadają za grzybami.
Przepis na zupę pieczarkową
Składniki
- 700 g pieczarek,
- 1,5 l bulionu,
- kawałek selera,
- 2 marchewki,
- 5 ziemniaków,
- 2 łyżki serka topionego,
- 2 łyżki śmietany do zup,
- masło,
- natka pietruszki,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Pieczarki przemyj pod bieżącą wodą, następnie osusz i pokrój w plastry. Seler, marchew i ziemniaki obierz, przemyj i pokrój w kostkę.
- Do garnka wlej bulion i umieść w nim seler, marchew i ziemniaki. Gotuj całość przez około 15 minut, do momentu aż warzywa staną się miękkie.
- Na patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmaż na niej pokrojone pieczarki. Po wysmażeniu umieść je w garnku z warzywami.
- Kolejnym krokiem jest umieszczenie do wywaru serka topionego. Do miseczki przelej chochlę wywaru i wymieszaj ją z serkiem, a także kwaśną śmietaną. Taką mieszankę wlej do garnka i zamieszaj.
- Na koniec dopraw całość solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem udekoruj zupę świeżo posiekaną natką pietruszki.