• Link został skopiowany

Szybki obiad z piekarnika. Wystarczą trzy składniki, a głównym jest ser - rozpłynie się na talerzu

Pomysł na szybki obiad? Proszę bardzo! Dziś mamy przepis, który zajmuje chwilę i robi się praktycznie sam i dodatkowo zapewnia niebywałe doznania smakowe. Wsyatrczą trzy składniki, a najważniejszym jest ser, którego receptura znana jest od 1791 roku.
Camembert w boczku
Marian Weyo /Shutterstock

Zawsze kiedy nie mam czasu na gotowanie, ale ochota na smaczny i pożywny posiłek nie odpuszcza, nie siadam na kanapie i nie głowię się minutami, co by tu upichcić na prędce. Staram sie zawsze mieć w lodówce konkretne pordukty, które w kilkanaście minut pozwolą wyczarować szybki obiad, a wśród nich nie może zabraknąć sera camembert oraz plastrów boczku. To połączenie jest po prostu fantastyczne, bardzo smaczne i sycące. Kiedy zjem na obiad pieczony camembert owinięty plastrami wędzonego boczku, zazwyczaj już rezygnuję z kolacji. To tylko 15 minut.

Zobacz wideo

Szybki obiad z piekarnika - camembert w boczku

Składniki:

  • 2 krążki sera camembert
  • 10 cienkich plastrów wędzonego boczku (może być więcej)
  • 2 łyżeczki zielonego pesto

Camembert w boczku - sposób wykonania:

  1. Camembert warto chwilę wcześniej wyjąć z lodówki, ale nie jest to konieczne. Następnie na desce połóż na krzyż po pięć kawałków boczku. 
  2. Na środku połóż ser i wierzch delikatnie posmaruj pesto. Następnie zawiń całość w wędlinę tak, by nic nie odstawało. 
  3. Piekarnik rozgrzej do temperaturu 200 stopni. Owinięty boczkiem ser ułóż na blaszce do pieczenia (wcześniej wyłóż ją papierem) i włóż do piekarnika. 
  4. Całość zapiekaj ok.10-12 minut lub do momentu, aż boczek się wytopi i zarumieni. Podawaj od razu po upieczeniu - wówczas ser cudownie się rozpłynie. 

Kiedy ser się piecze przygotuj smaczne dodatki. Polecam surówkę z rukoli, pomidorów i oliwek skropioną odrobiną sosu balsamicznego oraz ziołowe lucz czosnkowe grzanki. 

Więcej o: