Zawsze kiedy nie mam czasu na gotowanie, ale ochota na smaczny i pożywny posiłek nie odpuszcza, nie siadam na kanapie i nie głowię się minutami, co by tu upichcić na prędce. Staram sie zawsze mieć w lodówce konkretne pordukty, które w kilkanaście minut pozwolą wyczarować szybki obiad, a wśród nich nie może zabraknąć sera camembert oraz plastrów boczku. To połączenie jest po prostu fantastyczne, bardzo smaczne i sycące. Kiedy zjem na obiad pieczony camembert owinięty plastrami wędzonego boczku, zazwyczaj już rezygnuję z kolacji. To tylko 15 minut.
Szybki obiad z piekarnika - camembert w boczku
Składniki:
- 2 krążki sera camembert
- 10 cienkich plastrów wędzonego boczku (może być więcej)
- 2 łyżeczki zielonego pesto
Camembert w boczku - sposób wykonania:
- Camembert warto chwilę wcześniej wyjąć z lodówki, ale nie jest to konieczne. Następnie na desce połóż na krzyż po pięć kawałków boczku.
- Na środku połóż ser i wierzch delikatnie posmaruj pesto. Następnie zawiń całość w wędlinę tak, by nic nie odstawało.
- Piekarnik rozgrzej do temperaturu 200 stopni. Owinięty boczkiem ser ułóż na blaszce do pieczenia (wcześniej wyłóż ją papierem) i włóż do piekarnika.
- Całość zapiekaj ok.10-12 minut lub do momentu, aż boczek się wytopi i zarumieni. Podawaj od razu po upieczeniu - wówczas ser cudownie się rozpłynie.
Kiedy ser się piecze przygotuj smaczne dodatki. Polecam surówkę z rukoli, pomidorów i oliwek skropioną odrobiną sosu balsamicznego oraz ziołowe lucz czosnkowe grzanki.