Charakterystyczny słodki warkocz, czyli wszystkim doskonale znana chałka, lubuje się w prostych, swojskich składnikach. Wówczas wychodzi puszysta, wyrośnięta i obłędnie smaczna. Zapomnij zatem o jajkach i skup się na leniwym wyrastaniu ciasta - to metoda, która zawsze wychodzi i gwarantuje spektakularny efekt.
Zobacz wideo Pojedynek: Chałka z pastą jajeczną vs. babka z majonezem
Chałka puszysta jak obłoczek. Z naszym przepisem zapomnij o pośpiechu
Domowe wypieki śniadaniowe to prawdziwy rarytas, który o dziwo jest znacznie prostszy, niż mogłoby się to wydawać. Klasykiem wśród słodkich propozycji jest chałka z dodatkiem kruszonki. Ten pulchny, drożdżowy warkocz nie ma konkurencji, a nie dorównają mu nawet najlepsze specjały z piekarni. Wszystko za sprawą tradycyjnej, żydowskiej receptury, dobrych produktów i oczywiście miłości, którą włożymy w wyrabianie naszego ciasta.
Przygotowanie chałki jest dziecinnie proste, jednak warto pamiętać o najmniejszych szczegółach, które wzniosą nasz wypiek na sam piedestał. Zapomnij jednak o dodaniu jajek do ciasta. Baza to tylko drożdże, mąka, mleko i swojskie masło, które odgrywa tu kluczową rolę. Przysłowiową wisienką na torcie będzie zadbanie o estetyczny kształt warkocza i obowiązkową kruszonkę i to w dużej ilości.
Przepis na chałkę lepszą niż ta od babci - sekret tkwi w szczegółach
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej tortowej,
- 250 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka,
- 8 g suchych drożdży lub 30 g świeżych,
- 80 g swojskiego masła,
- 60 g cukru,
- szczypta soli.
Kruszonka:
- 50 g mąki pszennej,
- 30 g swojskiego masła,
- 30 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj suche drożdże, cukier i sól. Wszystko dokładnie zamieszaj i zalej szklanką ciepłego, lecz nie gorącego mleka.
- Tak przygotowane składniki wstępnie połącz przy pomocy drewnianej łyżki, a następnie wszystko ładnie zagniataj.
- Wskazówka - warto poświęcić wyrabianiu trochę uwagi, jeśli będziemy wyrabiać ciasto około 10 minut, efekt będzie niebywale delikatny i puszysty. Pomocny okaże się robot kuchenny, jednak nic nie zastąpi ciepła dłoni.
- Z ciasta uformuj kulę - powinna być gładka i jednolita. Teraz przykryj ją bawełnianą ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na 120 minut - w tym czasie nasza chałka pięknie podrośnie.
- Wyrośnięte ciasto należy ponownie zagnieść - rób to jednak delikatnie i z miłością.
- Porcję ciasta przekrój na cztery różne części i zapleść z nich charakterystyczny warkocz.
- Chałkę przenieś na blachę wyłożoną papierem, ponownie przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
- W tym czasie zrób kruszonkę - wystarczy ucierać w dłoniach wszystkie trzy składniki i gotowe.
- Kruszonkę obficie rozsyp na wyrośniętej chałce. Piecz w 175 stopniach przez około 25 minut. Po tym czasie studzimy wypiek i delektujemy się obłędnym smakiem.
- Wskazówka - w powyższych proporcji można przygotować także dwie mniejsze chałki.