Ciasta bez pieczenia to doskonała propozycja dla osób zabieganych, lub tych, które nie mają możliwości skorzystać z piekarnika. Zrobią je więc studenci w akademiku, czy wczasowicze w przyczepie kempingowej. Pamiętaj jednak, by przygotować je kilka godzin przed podaniem, by herbatniki zdążyły zmięknąć, a krem budyniowy stężeć. Więcej smakowitych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze
Składniki:
- 400 g herbatników,
- 2 szklanki mleka,
- 2 żółtka,
- 1/3 szklanki cukru białego,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 kostka miękkiego masła,
- 1 puszka masy krówkowej,
- 500 ml śmietanki kremówki 36 proc.,
- 1 opakowanie śmietan-fixu,
- 1 tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej.
Ciasto 3 Bit, które pokochają twoi bliscy. Po jednym dniu nie będzie ani okruszka
- 1 szklankę mleka wlewamy do rondelka i podgrzewamy. W gorącym mleku rozpuszczamy cukier, stale mieszając.
- Do pozostałego mleka dodajemy obydwie mąki oraz roztrzepane widelcem żółtka. Całość dokładnie mieszamy i cienkim strumieniem wlewamy do rondelka z osłodzonym mlekiem.
- Masę budyniową gotujemy cały czas mieszając, aż będzie gęsta.
- Masło ubijamy mikserem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo do masy budyniowej i miksujemy na gładki krem.
- Śmietankę ubijamy z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixu na sztywną pianę.
- Formę wykładamy folią spożywczą. Na dno wykładamy herbatniki.
- Herbatniki smarujemy masą kajmakową, przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
- Następną warstwę stanowić powinna masa budyniowa. Przykrywamy ją kolejną warstwą herbatników.
- Na wierzch wykładamy ubitą śmietanę.
Wierzch ciasta 3 Bit wystarczy udekorować startą na tarce o drobnych oczkach lub posiekaną drobno czekoladą. Opcjonalnie sprawdzi się również kakao, jednak jego gorzki smak może nie odpowiadać każdemu. Gotowe ciasto należy przykryć resztą folii i wsadzić na co najmniej 4 godziny do lodówki. Najlepiej będzie jednak smakować na następny dzień, kiedy kremy stężeją, a herbatniki nieco zmiękną. Smacznego!