Najlepsze ciasto bez pieczenia pod słońcem. Sprawdzi się na każdej imprezie, a goście będą prosić o dokładkę

Domowe ciasto 3 Bit to jeden z tych deserów, który zostaje w pamięci na długo. Obłędnie słodkie i proste w przygotowaniu ciasto sprawdzi się idealnie jako propozycja na niedzielny poczęstunek lub huczną sobotnią domówkę. Co najważniejsze, nie potrzebujesz do tego piekarnika. Wystarczy ci wolna półka w lodówce.

Ciasta bez pieczenia to doskonała propozycja dla osób zabieganych, lub tych, które nie mają możliwości skorzystać z piekarnika. Zrobią je więc studenci w akademiku, czy wczasowicze w przyczepie kempingowej. Pamiętaj jednak, by przygotować je kilka godzin przed podaniem, by herbatniki zdążyły zmięknąć, a krem budyniowy stężeć. Więcej smakowitych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Składniki:

  • 400 g herbatników,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 żółtka,
  • 1/3 szklanki cukru białego,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 kostka miękkiego masła,
  • 1 puszka masy krówkowej,
  • 500 ml śmietanki kremówki 36 proc.,
  • 1 opakowanie śmietan-fixu,
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej.

Ciasto 3 Bit, które pokochają twoi bliscy. Po jednym dniu nie będzie ani okruszka

  1. 1 szklankę mleka wlewamy do rondelka i podgrzewamy. W gorącym mleku rozpuszczamy cukier, stale mieszając.
  2. Do pozostałego mleka dodajemy obydwie mąki oraz roztrzepane widelcem żółtka. Całość dokładnie mieszamy i cienkim strumieniem wlewamy do rondelka z osłodzonym mlekiem.
  3. Masę budyniową gotujemy cały czas mieszając, aż będzie gęsta.
  4. Masło ubijamy mikserem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo do masy budyniowej i miksujemy na gładki krem. 
  5. Śmietankę ubijamy z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixu na sztywną pianę. 
  6. Formę wykładamy folią spożywczą. Na dno wykładamy herbatniki.
  7. Herbatniki smarujemy masą kajmakową, przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
  8. Następną warstwę stanowić powinna masa budyniowa. Przykrywamy ją kolejną warstwą herbatników.
  9. Na wierzch wykładamy ubitą śmietanę.

Wierzch ciasta 3 Bit wystarczy udekorować startą na tarce o drobnych oczkach lub posiekaną drobno czekoladą. Opcjonalnie sprawdzi się również kakao, jednak jego gorzki smak może nie odpowiadać każdemu. Gotowe ciasto należy przykryć resztą folii i wsadzić na co najmniej 4 godziny do lodówki. Najlepiej będzie jednak smakować na następny dzień, kiedy kremy stężeją, a herbatniki nieco zmiękną. Smacznego!

Więcej o: