Zapiekanka ziemniaczana z szynką i szpinakiem, czyli obiad dla całej rodziny na dwa dni

Zapiekanka ziemniaczana z szynką wieprzową i szpinakiem to doskonały pomysł na szybki i prosty obiad dla całej. Danie to jest nie tylko wyjątkowo smaczne i aromatyczne, lecz także pożywne - nasyci głód na wiele godzin. Jak przygotować zapiekankę na dwa dni? Podpowiadamy.

Przerwa świąteczna już za nami, a to oznacza, że większość z nas wróciła do zabieganego trybu życia. W ciągu dnia zwykle nie mamy czasu na przyrządzanie skomplikowanych, wyrafinowanych dań. Aby zjeść smacznie i pożywnie nie trzeba jednak sięgać po tzw. gotowce. Szybki i pyszny obiad można zrobić samemu. Wystarczy połączyć odpowiednie składniki, a resztę zrobi za nas piekarnik.

Zobacz wideo Zapiekanka rybna z filetami z makreli

Ta zapiekanka ziemniaczana wystarczy na dwa dni, a naje się nią kilka osób. Jest nie tylko pyszna, ale i pożywna

Zapiekanka to świetny pomysł na ciepły i sycący posiłek po długim dniu w pracy czy szkole. Gustują w niej zarówno dzieci, jak i dorośli, więc na jej widok zapewne każdy się ucieszy. Przygotowanie dania nie jest ani trudne, ani złożone, dlatego śmiało wypróbuj poniższą recepturę.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 500 g szynki wieprzowej,
  • 1 opakowanie świeżego szpinaku (ok. 450 g),
  • 2 jajka,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 100 g sera żółtego,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 3 łyżki masła,
  • 250 ml śmietanki 30 proc.,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu,
  • sól i pieprz.

Zapiekanka ziemniaczana z szynką i szpinakiem. Sposób wykonania

Ziemniaki opłucz, obierz i pokrój w grube plastry, a następnie wrzuć do garnka i zalej wodą. Po zagotowaniu odcedź warzywa. Mięso pokrój i zmiel w malakserze. Jeśli go nie posiadasz, możesz użyć gotowego mięsa mielonego ze sklepu. Na patelni rozgrzej nieco oliwy i wyłóż na nią mięso. Dopraw je przyprawami. Nie zapomnij dodać przeciśniętego przez praskę czosnku.

Całość zamieszaj i podsmażaj przez kilka minut. Szpinak dokładnie umyj, osusz i podsmaż na maśle. Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj masłem lub oliwą i wyłóż talarkami z ugotowanych ziemniaków. W dalszej kolejności umieść w naczyniu usmażone mięso, a potem szpinak. Ostatnią warstwę powinny tworzyć ziemniaki.

W miseczce wymieszaj rozbite jajka, śmietankę, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz. Powstałą mieszanką zalej zawartość naczynia. Na koniec posyp wszystko startym serem. Formę owiń folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Zapiekaj przez ok. 40 minut. Po tym czasie wyjmij zapiekankę, pokrój ją i wyłóż na talerze. Smacznego! 

Więcej o:
Copyright © Agora SA