Ciasto zebra to wypiek, który zna każdy, kto dorastał w czasach PRL-u. Przepis na ciasto zebra jest banalny i jedyne co musisz o nim wiedzieć, to to, że znika ze stołu błyskawicznie. Jak się za nie zabrać? Ja dodaję jeden składnik do masy białej - popijasz go na imprezach.
successfulmodel9 /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Domowe ciasta nie mogą konkurować z tymi z cukierni - tamte wypieki po prostu nie mają do nich startu i taka rywalizacja nie byłaby fair play. Jeśli lubisz piec ciasta, ale masz lekki przesyt serników i ciast przekładanych kremem, zrób zeberkę. To ciasto było hitem posiadówek w latach osiemdziesiątych i jego sława nie przeminęła do dziś. Jak zrobić zebrę? Nic prostszego - robisz ciasto podobne do babki piaskowej, dzielisz na pół i do jednej z nich dodajesz kakao. Smaku doda kultowy napój. Chodzi o oranżadę.
REKLAMA
Zobacz wideo
Ciasto zebra - idealne na weekend
Składniki:
6 jajek
2,5 szklanki mąki pszennej, najlepiej sprawdzi się typ 500
1,5 szklanki cukru
1 szklanka oleju rzepakowego lub słonecznikowego
łyżka proszku do pieczenia
szklanka oranżady (lub innego napoju gazowanego)
3 czubate łyżki gorzkiego kakao
Sposób wykonania:
Na samym początku wyjmij jajka z lodówki - musza nabrać temperatury pokojowej. Następnie oddziel białka od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę.
Kiedy piana będzie już sztywna, łyżka po łyżce dodawaj cukier, nie przerywając miksowania. Kiedy uzyskasz już lśniącą bezę, dodawaj żółtko po żółtku.
Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Następnie stopniowo dodawaj do jajek ubitych z cukrem, tym razem mieszając na wolnych obrotach.
Do gęstego ciasta dodaj oranżadę i ponownie zmiksuj. Na samym końcu cienką strużką wlej olej i wymieszaj szpatułką lub mikserem, ale na najmniejszych obrotach.
Ciasto podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao i wymieszaj. Do drugiej części dodaj 2-3 łyżki mąki pszennej i także wymieszaj.
Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem lub natłuść masłem. Następnie na przemian nakładaj za pomocą głębokiej łyżki masę ciemną i masę jasną.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180. Zebrę piecz przez ok. godzinę lub do suchego patyczka. Po upieczeniu udekoruj polewą czekoladową lub oprósz cukrem pudrem.