Ciasto na weekend. Bardzo stare, bardzo łatwe, przepyszne i przypomina sympatyczne zwierzątko

Ciasto zebra to wypiek, który zna każdy, kto dorastał w czasach PRL-u. Przepis na ciasto zebra jest banalny i jedyne co musisz o nim wiedzieć, to to, że znika ze stołu błyskawicznie. Jak się za nie zabrać? Ja dodaję jeden składnik do masy białej - popijasz go na imprezach.

Domowe ciasta nie mogą konkurować z tymi z cukierni - tamte wypieki po prostu nie mają do nich startu i taka rywalizacja nie byłaby fair play. Jeśli lubisz piec ciasta, ale masz lekki przesyt serników i ciast przekładanych kremem, zrób zeberkę. To ciasto było hitem posiadówek w latach osiemdziesiątych i jego sława nie przeminęła do dziś. Jak zrobić zebrę? Nic prostszego - robisz ciasto podobne do babki piaskowej, dzielisz na pół i do jednej z nich dodajesz kakao. Smaku doda kultowy napój. Chodzi o oranżadę. 

Zobacz wideo

Ciasto zebra - idealne na weekend

Składniki:

  • 6 jajek
  • 2,5 szklanki mąki pszennej, najlepiej sprawdzi się typ 500
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • łyżka proszku do pieczenia
  • szklanka oranżady (lub innego napoju gazowanego)
  • 3 czubate łyżki gorzkiego kakao

Sposób wykonania:

  1. Na samym początku wyjmij jajka z lodówki - musza nabrać temperatury pokojowej. Następnie oddziel białka od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę. 
  2. Kiedy piana będzie już sztywna, łyżka po łyżce dodawaj cukier, nie przerywając miksowania. Kiedy uzyskasz już lśniącą bezę, dodawaj żółtko po żółtku. 
  3. Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Następnie stopniowo dodawaj do jajek ubitych z cukrem, tym razem mieszając na wolnych obrotach. 
  4. Do gęstego ciasta dodaj oranżadę i ponownie zmiksuj. Na samym końcu cienką strużką wlej olej i wymieszaj szpatułką lub mikserem, ale na najmniejszych obrotach. 
  5. Ciasto podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao i wymieszaj. Do drugiej części dodaj 2-3 łyżki mąki pszennej i także wymieszaj. 
  6. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem lub natłuść masłem. Następnie na przemian nakładaj za pomocą głębokiej łyżki masę ciemną i masę jasną. 
  7. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180. Zebrę piecz przez ok. godzinę lub do suchego patyczka. Po upieczeniu udekoruj polewą czekoladową lub oprósz cukrem pudrem. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA