Kurczak to obiadowa klasyka, jednak zwykłe kotlety, zapiekanki czy makarony mogą się szybko znudzić. Warto zatem mieć w zanadrzu przepis bazujący na kremowym, obłędnym sosie, który sprawi, że mięso będzie kruche, soczyste jak nigdy, a każdy kęs będzie rozpływać się w ustach.
Zobacz wideo Kurczak pieczony z tłuczonymi ziemniakami z sałatą z jarmużu z dressingiem musztardowym
Takiego kurczaka nie pobije żaden obiad. Wystarczy sos na bazie... jogurtu
W domowym menu często może pojawić się rutyna. Wówczas warto szybko działać, a jak się okazję z wykorzystaniem klasycznych składników można osiągnąć prawdziwe dzieła sztuki, które smakują obłędnie. Jednym z ciekawych rozwiązań jest zatopienie kurczaka w kremowym sosie jogurtowym. Nabiał to jednak nie wszystko - nie obejdzie się bez kolorowych przypraw i kilku nietypowych produktów.
Udka kurczaka w sosie jogurtowym z dodatkiem ciecierzycy i ogórka. To bardzo smaczne i sycące danie, które zrobimy w 15 minut. Poradzi z nim sobie nawet największy nowicjusz, za to smak docenią nawet najbardziej wymagający. Przepis to prawdziwe mistrzostwo, które można serwować, na co dzień i od święta.
Soczysty kurczak w sosie jogurtowym z dodatkiem kurkumy
Składniki:
- 2 udka kurczaka lub 4 podudzia,
- opakowanie jogurtu greckiego,
- łyżeczka kminu rzymskiego,
- filiżanka orzechów nerkowca,
- łyżka kurkumy,
- łyżeczki soli,
- limonka,
- ogórek,
- puszka ciecierzycy,
- olej roślinny,
- zielenina do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od naszego sosu. Do miski przelej jogurt, wlej sok z limonki i dodaj przyprawy. Wszystko wymieszaj, po czym przekrój kurczaka na pół.
- Mięso zanurz w sosie. Jeśli masz czas, daj mu poleżakować godzinę lub dłużej. Jeśli jednak liczysz na szybki posiłek, to obtocz mięso w sosie i od razu umieść na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
- Kurczaka smaż z obu stron, aż ładnie się zarumieni.
- Pokrojonego ogórka przełóż do miski z pozostałym sosem. Podobnie zrób z posiekanymi orzechami i ciecierzycą. Wszystko starannie wymieszaj, po czym wlej zawartość miski na patelnię.
- Mięso z sosem podgrzewaj chwilę i po chwili ściągnij z ognia.
- Tak przygotowany kurczak jest gotowy do podania - doskonale smakuje z ryżem i świeżą zieleniną.