Klasyczny obiad w soczystym, domowym wydaniu. Takiego kurczaka nie zjesz w żadnej restauracji

Marzysz o obłędnym obiedzie, ale chcesz wykorzystać tanie składniki, które zalegają w lodówce? Przepis na kurczaka w tym obłędnym sosie nie tylko obłędnie smakuje, ale i kusi już samym wyglądem i zapachem. Sekret tkwi w nabiale połączonym z odpowiednią mieszanką przypraw.

Kurczak to obiadowa klasyka, jednak zwykłe kotlety, zapiekanki czy makarony mogą się szybko znudzić. Warto zatem mieć w zanadrzu przepis bazujący na kremowym, obłędnym sosie, który sprawi, że mięso będzie kruche, soczyste jak nigdy, a każdy kęs będzie rozpływać się w ustach. 

Zobacz wideo Kurczak pieczony z tłuczonymi ziemniakami z sałatą z jarmużu z dressingiem musztardowym

Takiego kurczaka nie pobije żaden obiad. Wystarczy sos na bazie... jogurtu 

W domowym menu często może pojawić się rutyna. Wówczas warto szybko działać, a jak się okazję z wykorzystaniem klasycznych składników można osiągnąć prawdziwe dzieła sztuki, które smakują  obłędnie. Jednym z ciekawych rozwiązań jest zatopienie kurczaka w kremowym sosie jogurtowym. Nabiał to jednak nie wszystko - nie obejdzie się bez kolorowych przypraw i kilku nietypowych produktów. 

Udka kurczaka w sosie jogurtowym z dodatkiem ciecierzycy i ogórka. To bardzo smaczne i sycące danie, które zrobimy w 15 minut. Poradzi z nim sobie nawet największy nowicjusz, za to smak docenią nawet najbardziej wymagający. Przepis to prawdziwe mistrzostwo, które można serwować, na co dzień i od święta. 

Soczysty kurczak w sosie jogurtowym z dodatkiem kurkumy 

Składniki: 

  • 2 udka kurczaka lub 4 podudzia,
  • opakowanie jogurtu greckiego,
  • łyżeczka kminu rzymskiego,
  • filiżanka orzechów nerkowca,
  • łyżka kurkumy,
  • łyżeczki soli,
  • limonka,
  • ogórek,
  • puszka ciecierzycy,
  • olej roślinny,
  • zielenina do dekoracji. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od naszego sosu. Do miski przelej jogurt, wlej sok z limonki i dodaj przyprawy. Wszystko wymieszaj, po czym przekrój kurczaka na pół.
  2. Mięso zanurz w sosie. Jeśli masz czas, daj mu poleżakować godzinę lub dłużej. Jeśli jednak liczysz na szybki posiłek, to obtocz mięso w sosie i od razu umieść na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. 
  3. Kurczaka smaż z obu stron, aż ładnie się zarumieni. 
  4. Pokrojonego ogórka przełóż do miski z pozostałym sosem. Podobnie zrób z posiekanymi orzechami i ciecierzycą. Wszystko starannie wymieszaj, po czym wlej zawartość miski na patelnię. 
  5. Mięso z sosem podgrzewaj chwilę i po chwili ściągnij z ognia.
  6. Tak przygotowany kurczak jest gotowy do podania - doskonale smakuje z ryżem i świeżą zieleniną. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.