Ten napój postawi cię na nogi szybciej niż kawa na podwójnym espresso. Pij go każdego ranka i czuj się jak młody bóg

Nie każdy należy do grona porannych ptaszków. Dla takich osób wstawanie z samego rana jest największą katorgą, a efekty niewyspania odczuwają cały dzień. Często nie pomaga nawet mocna kawa, czy nadmiernie słodkie napoje energetyczne. Co zrobić w takim przypadku? Pomóc może tak zwana herbatka jogina. Smakuje wybornie szczególnie zimą.

Czym jest herbatka jogina? Ten tajemniczo brzmiący napój to nic innego, jak wywar z korzennych przypraw z dodatkiem mleka i czarnej herbaty. Zawarte składniki pobudzają organizm i układ metaboliczny do pracy, jednak należy uważać, by nie spożywać herbatki jogina zbyt często. Najlepiej pobudzać się nią z umiarem, co drugi czy trzeci dzień i pod żadnym pozorem nie zastępować nią posiłków. Z pobudzającego napoju powinny również zrezygnować osoby cierpiące na choroby wątroby. W innych przypadkach herbatka jogina sprawdzi się doskonale, jako korzenna alternatywa kawy

Zobacz wideo Pijesz ją codziennie rano, a czy wiesz jak powstaje? Odwiedziliśmy plantację kawy Wybierz serwis

Składniki:

  • 2 litry wody,
  • garść liści czarnej herbaty,
  • 2 laski cynamonu,
  • 3 plastry imbiru (ok. 0,5 cm),
  • 5 ziaren czarnego pieprzu,
  • 5 goździków,
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu,
  • opcjonalnie gwiazdka anyżu.

Przygotuj herbatkę jogina i ciesz się energią od samego rana

  1. Wodę wlewamy do garnka i zagotowujemy.
  2. Wrzątek zdejmujemy z palnika i dodajemy do niego laski cynamonu, plastry imbiru, ziarna pieprzu, goździki i mielony kardamon. Opcjonalnie możemy dodać również gwiazdkę anyżu, jeśli lubimy smak tej przyprawy. 
  3. Przyprawy zagotowujemy na słabej mocy palnika i gotujemy pod przykryciem przez około 2-3 godziny, co jakiś czas mieszając. Warto dbać, by wywar nie wyparował nadmiernie.
  4. Po tym czasie dodajemy garść liści czarnej herbaty i dalej gotujemy przez około 5 minut.

Tak przygotowany wywar z korzennych przypraw i herbaty należy odcedzić i ostudzić. Część napoju możemy śmiało wypić od razu, natomiast ostudzoną resztę warto przelać do czystego i wyparzonego słoika, a następnie przechowywać w lodówce. Napój będzie zdatny do użytku przez ok. 14 dni, choć z pewnością zniknie o wiele szybciej. Jest bowiem pyszny i idealnie rozgrzewający w zimowe dni.

Jeśli zależy nam na łagodniejszym smaku, warto łączyć napar z mlekiem w proporcjach 1:1. Jeśli zaś chcemy dostarczyć organizmowi jeszcze więcej wartości odżywczych i zadbać o właściwości przeciwzapalne napoju, warto przed dodaniem mleka, doprawić je mieloną kurkumą. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.