Czym jest herbatka jogina? Ten tajemniczo brzmiący napój to nic innego, jak wywar z korzennych przypraw z dodatkiem mleka i czarnej herbaty. Zawarte składniki pobudzają organizm i układ metaboliczny do pracy, jednak należy uważać, by nie spożywać herbatki jogina zbyt często. Najlepiej pobudzać się nią z umiarem, co drugi czy trzeci dzień i pod żadnym pozorem nie zastępować nią posiłków. Z pobudzającego napoju powinny również zrezygnować osoby cierpiące na choroby wątroby. W innych przypadkach herbatka jogina sprawdzi się doskonale, jako korzenna alternatywa kawy.
Tak przygotowany wywar z korzennych przypraw i herbaty należy odcedzić i ostudzić. Część napoju możemy śmiało wypić od razu, natomiast ostudzoną resztę warto przelać do czystego i wyparzonego słoika, a następnie przechowywać w lodówce. Napój będzie zdatny do użytku przez ok. 14 dni, choć z pewnością zniknie o wiele szybciej. Jest bowiem pyszny i idealnie rozgrzewający w zimowe dni.
Jeśli zależy nam na łagodniejszym smaku, warto łączyć napar z mlekiem w proporcjach 1:1. Jeśli zaś chcemy dostarczyć organizmowi jeszcze więcej wartości odżywczych i zadbać o właściwości przeciwzapalne napoju, warto przed dodaniem mleka, doprawić je mieloną kurkumą. Smacznego!